REGION

HAOS U TOVARNIKU Od jučer u Hrvatsku stiglo više od 5.000 izbjeglica

Autobusima prebačeni u prihvatni centar Ježevo

(Dž. Č.)

17.9.2015

Autobusi koji su posljednjih dana prevozili izbjeglice iz Preševa prema granici Srbije i Mađarske od sinoć su preusmjereni na Šid i granicu s Hrvatskom. Prvi autobusi stigli su jutros oko četiri sata, a nešto prije sedam sati izbjeglice su krenule preko polja u smjeru Iloka. Među njima je puno djece i mladih, dosta su iscrpljeni, prenose hrvatski mediji.

Izbjeglice su sinoć prevezene vozom od Tovarnika do Dugog Sela, gdje su stigli jutros oko 5 sati. Zatim su autobusima prebačeni u prihvatni centar Ježevo. Prema pisanju 24.sata.hr, ulice Tovarnika od jučer su se pretvorile u već viđene slike iz Makedonije i Grčke

Bez panike

Kako piše 24sata.hr, u Hrvatsku je dosad stiglo oko 5.000 izbjeglica. Ovu informaciju potvrdio je i Ranko Ostojić, hrvatski ministar unutrašnjih poslova. On je poručio da nema razloga za paniku. Prema pisanju ulice Tovarnika pretvorile u već viđene slike iz Makedonije i Grčke. 

- Sada pristiže manje ljudi. Velik broj ljudi će otići u druge centre. Naši kapaciteti za prvi prihvat su 1800 ljudi, što se danas pokazalo dovoljno. Nakon toga uz alternativne centre možemo primiti još ljudi - rekao je Ostojić dodavši da je "ova zemlja i prije primala puno ljudi". 

Kontrola granice

Demantirao je i da Hrvatska planira organizirati koridor kojim bi izbjeglice prolazile prema drugim zemljama Europske unije. Za sada, kaže Ostojić, funkcionira samo koridor od Tovarnika do prihvatnog centra u zagrebačkim Dugavama. Oni koji ne zatraže međunarodnu pomoć se smještaju u Ježevo. 

- Imamo kvalitetnu kontrolu granice. Sami ste vidjeli da hrvatska policija nije primjenjivala silu. Ako se dogodi da budu stizali veliki valovi izbjeglica, konkretno iz Grčke i drugih zemalja preko Srbije, tada ćemo morati razmišljati o drugim postupcima - kaže Ostojić, prenosi Index.hr.