KOŠARKA

Nihad Selimović otvoreno o "slučaju Bajo": Neće uspjeti uništiti Spars kao što su uništili Bosnu

Predsjednik Sparsa tvrdi

Autor:E. J.

16.9.2015

Na današnjoj pres-konferenciji u Košarkaškom klubu Spars glavna tema bio je, kako u ovom kolektivu ističu, nelegalni prelazak talentiranog 16-godišnjeg krila Darka Baje u redove prvaka Hrvatske, zagrebačke Cedevite.

Predsjednik Sparsa Nihad Selimović izjavio je da uspon Sparsa očito smeta mnogima koji su krenuli da ruše najsvjetliji projekt, kad je u pitanju košarka u Bosni i Hercegovini.

Pored Cedevite, Selimović je spomenuo i ime beogradskog menadžera Miška Ražnatovića, koji se, kako kaže Selimović, pojavio kao Bajin menadžer.

- Vrijeme će pokazati da li je tako, ali ne želim ni da pomišljam da ovo nije tek tako slučajno, već da je ovo već unaprijed izrežiran proces. Ne znam da li je slučajno da se sada odjednom pojavljuje Miško Ražnatović kao agent igrača, iako su i otac i svi tvrdili da mali do 18. godine neće imati agenta.

Da li je slučajnost da se pojavljuje Miško Ražnatović da pregovora za malog, s jedne strane, a s druge strane, agent koji je itekako imao umiješane prste u cjelokupnu situaciju i raspad Bosne. Da li je to samo slučajnost, vrijeme će pokazati, ali način na koji su uništili Bosnu neće moći Sparse, mi ćemo se svim zakonskim sredstvima suprotstaviti hohštaplerima koji pokušavaju da unište sve što vrijedi od sporta u ovoj zemlji - izjavio je Selimović.

On je dodao da će Spars lako dokazati da je Bajin prelazak u Cedevitu isključivo vezan uz profesionalno bavljene košarkom, a ne, kako se pokušava plasirati priča, preseljenje kompletne porodice u Zagreb, što bi trebalo "omekšati" Međunarodnu košarkašku federaciju (FIBA) da dozvoli ovaj transfer.

Selimović je pojasnio da će zbog vrbovanja igrača pod ugovorom tužiti Cedevitu FIBA-i te da je naš savez odbio izdati izlazno pismo za Baju, koje je zatražio zagerbački klub, jer igrač ima ugovor sa Sparsom i trenutno je suspendiran.

Iz Sparsa su pojasili da se na Bajinom ugovor sa klubom nalaze i potpisi roditelja te da je ovaj ugovor punovažan još dvije godine.

Jedna od klauzula precizira da Bajo, koji je, inače, bio najbolji igrač kadetske reprezentacije Hrvatske na nedavnom Evropskom prvenstvu prije isteka ugovora može preći u drugu sredinu samo uz saglasnost Sparsa i visinu obeštećenje koju također odredi Spars.