CRNA HRONIKA

Držao u ropstvu osobu sa blagom retardacijom i tjerao je da prosi

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu

Redakcija

16.9.2015

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

- Abdije Osmanović zvani „Fehim“, rođenog 27.04.1968. godine u Živinicama, državljanin BiH.

Optuženi se tereti da je tokom 2013. i 2014. godine, protivno odredbama Europske konvencije o ljudskim pravima, u ropskom odnosu držao oštećenu A.S., osobu sa blagom retardacijom, koju je za novčanu nadoknadu preuzeo od svog brata, nakon čega je oštećenoj ograničio svako kretanje, držao je zatvorenu u kući te je odvodio na različita mjesta na području Živinica i Bihaća, te je tjerao da za njega prosi i donosi mu novac.

Optuženi Osmanović je oštećenu višestruko zlostavljao na izuzetno surov način, te ukoliko nije bio zadovoljan iznosnom novca koji je isprosila, surovo tjelesno i psihički zlostavljao, što je ostavilo trajne fizičke ozlijede i posljedice po zdravlje oštećene.

U više navrata, oštećenu je držao u uvjetima nedostojnim za ljudsko biće, tjerao je da spava i jede na podu i zlostavljao na izuzetno teške načine, da bi u mjesecu novembru  2014. godine, oštećenoj na ulici prišao policajac, nakon čega je smještena u sigurnu kuću, gdje joj je pružena adekvatna njega i zdravstvena zaštita.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo- zasnivanje ropskog odnosa  i prijevoz osoba u ropskom odnosu iz članka 185. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Ovo je prva optužnica za ovo kazneno djelo u povijesti Tužilaštva BiH.

Uz optužnicu je prdloženo pozivanje 17 svjedoka među kojima 6 vještaka, a priložen je i obiman dokazni materijal.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.