BIH

EPILOG AKCIJE "FOKUS" Pretresima na 14 lokacija pronađena droga, uhapšeno 12 osoba

Policijski timovi vršili pretrese na području Zenice i Tešnja

D. Pa.

16.9.2015

12.59 Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK su u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Zeničko-dobojskog kantona u proteklom periodu, a u okviru operativne akcije "Fokus", poduzimali operativno-taktičke mjere i radnje usmjerene na otkrivanje i procesuiranje osoba koje se sumnjiče za krivična djela u vezi sa zloupotrebom opojnih droga.

- Ove aktivnosti rezultirale su otkrivanjem, lociranjem i lišenjem slobode više lica, koja su prema prikupljenim saznanjima vršila ova krivična djela, kao i pronalaskom određene količine opojnih droga, te drugih predmeta koji su korišteni kao dokazni materijal u daljem postupku - pojasnila je Aldina Ahmić, glasnogovornica MUP-a ZDK.

Pojašnjava da su u nastavku realizacije ove operativne akcije u ranim jutarnjim satima, od strane policijskih timova započeti istovremeni pretresi na četrnaest lokacija na području Zenice i Tešnja. Tom prilikom dvanaest osoba je uhapšeno i sprovedeno u službene prostorije, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada. Na području Zenice na dvanaest lokacija na kojim su vršeni pretresi uhapšeno je devet lica, dok su na području Tešnja uhapšene tri osobe.

Pretresi stambenih objekata i pokretnih stvari na navedenim lokacijama vršeni su sa ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja opojnih droga, kao i oružja i drugih predmeta koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem naznačenih krivičnih djela.

- Zavedenom akcijom, te izvršenim pretresima pronađena je određena količina opojnih droga, a o kojim količinama se radi bit će poznato nakon otvaranja i vaganja sporne materije. Pronađen je i privremeno oduzet veći broj mobilnih telefonskih aparata sa pripadajućim karticama, koji će također biti predmet potrebnih vještačenja i koji će biti korišteni kao dokazni materijal u daljem postupku - ističe glasnogovornica Ahmić.

Prilikom navedenih aktivnosti uhapšeno je ukupno 12 lica i to T.L., rođen 1970. godine, K.Š., rođen 1965. godine, L.A., rođen 1977. godine, H.B., rođen 1983. godine, B.S., rođen 1966. godine, B.E., rođen 1985. godine, M.D., rođen 1978. godine, I.S., rođen 1986. godine  i  Š.V., rođen 1981. godine, sva lica iz Zenice, dok su na području Tešnja uhapšeni Š.I., rođen 1972. godine, Š.V., rođen 1976. godine, oba lica iz Tešnja i B.A., rođen 1981. godine, iz Doboj Juga.

- Pronađena materija je izuzeta i bit će predmet potrebnih vještačenja u Odsjeku za kriminalističku tehniku i KDZ Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona. Nad licima lišenim slobode je zavedena kriminalistička obrada, nakon čega će biti predata na dalje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona, uz službeni izvještaj o počinjenim krivičnim djelima - zaključila je glasnogovornica MUP-a ZDK.

9.43 Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) rano jutros nastavili su operativne aktivnosti na akciji kodnog naziva "Fokus".

Tako su danas pripadnici više policijskih timova izvršili pretrese na 12 lokacija na području Zenice, te tom prilikom uhapsili 12 osoba, koje se dovode u vezu sa preprodajom narkotika.

Kako saznaje "Avazov" portal, pretresi su vršeni i u Tešnju, a u toku su pretresi i na još dvije dvije lokacije.