GLOBUS

UN razočaran zbog nepostojanja konsenzusa o izbjeglicama

Neophodno je bez odlaganja postići odlučan sporazum

Srna

15.9.2015

UN su saopštile danas da su "duboko razočarane" zbog neuspjeha ministara EU da postignu konsenzus o planu za raspoređivanje 120.000 izbjeglica.

"Neophodno je bez odlaganja postići odlučan sporazum kako bi se pokrile potrebe, kao i hrabra akcija zasnovana na solidarnosti svih država članica", saopštio je Visoki komesarijat UN za izbjeglice /UNHCR/.

Većina ministara zemalja EU je na jučerašnjem sastanku u Briselu u principu pristala na plan o raspoređivanju dodatnih 120.000 azilanata, pored ranije dogovorenih 40.000.

Međutim, nisu usaglašeni detalji sporazuma, koji bi trebalo da bude formalizovan 8. oktobra. Nekoliko zemalja centralne Evrope odbacuje obavezujuće nacionalne kvote o prihvatanju migranata.

Procjenjuje se da je preko 460.000 migranata prešlo Sredozemno more ove godine na putu ka Evropi, što je dvostruko više nego tokom čitave 2014. godine.

Više od 70 ljudi poginulo je u prethodnih nekoliko dana u pokušaju da stignu morem od Turske do grčkih ostrva, navodi se u podacima Međunarodne organizacije za migracije.