GLOBUS

KRIZA NA GRANICI SA SRBIJOM Mađarska proglasila vanredno stanje, na teren šalje i vojsku

16 osoba uhapšeno jer su pokušali presjeći bodljikavu žicu na granici

(A.U.)

15.9.2015

13:05-  Oko 200-300 izbjeglica započelo je štrajk glađu, na granici s Mađarskom jer im ne daju da prođu.

12:00 - Mađarska je uvela vanredno stanje u dva najjužnija okruga na granici sa Srbijom. Ovom odlukom na granicu će biti poslana vojska kako bi pomogli policiji u nadziranju i osiguravanju. 

11:50 - Bivši premijer Mađarske Ferenc Gyurcsany došao je na granicu kako bi posjetio izbjeglice, te se odrekao politika koju vodi trenutna vlast u toj zemlji. Ponašanje vlade prema izbjeglicama nazvao je sramotnim. 

On je ranije ugostio izbjeglice u svom domu u Budimpešti. 

screenshot-1

Bivši premijer Mađarske Ferenc Gyurcsany

11:15 -  U Horgošu se granica prelazi svakih 20 minuta. Kada jedna grupa izbjeglica bude registrovana, tek tada se pusti druga. 

Mađarska policija uhapsila je grupu izbjeglica koji su jutros pokušali presjeći ogradu na granici između te zemlje i Srbije.

Protiv 16 izbjeglica, devet Sirijaca i sedam Afganistanaca bit će primjenjen novi zakon o državnoj granici koji predviđa kaznu do tri godine zatvora.

Izbjeglice su na srpskoj strani provele noć, očekujući da pronađu način na koji bi mogli ući u EU. Na granici je podignut improvizovani kamp u kojem ne postoje ni osnovni higijenski uslovi.

Izbjeglice koje žele ući u Mađarsku i tu se registrovati bit će upućeni na Horgoš i Kelebiju, a na željezničkoj stanici u Reskeu jutros je postavljen voz sa 16 vagona u kojeg se izbjeglice neprestalno ukrcavaju.

Voz na koji je postavljena bodljikava žica postavljen je kako bi zatvorio posljednju rupu na granici sa Srbijom.

"To nije Evropa, sramite se", čuli su se povici izbjeglica.