BIH

Studenti Univerziteta u Sarajevu u akciji "Prikupljanje pomoći izbjeglicama iz Sirije"

Postavljeno više štandova

J. Be.

15.9.2015

Omladinski pokret Studentski pohodi i Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu organizuju Akciju prikupljanja pomoći za izbjeglice iz Sirije. Akcija prikupljanja pomoći bit će održana od 15.09. do 26.09.2015. godine, a bit će organizovana u vidu prikupljanja novčanih sredstava, hrane, odjeće i higijenskih potrepština.

Štandovi za prikupljanje pomoći bit će postavljeni ispred zgrade Ekonomskog fakulteta, na trgu ispred Katedrale, na platou ispred Četvrte gimnazije na Ilidži, ispred Amko Komerca na Otoci, te na Dobrinji od 12 do 19 sati.

Građani će na štandovima novac moći donirati kupovinom markica u vrijednosti od 1 KM, 2 KM i 5 KM, dok je centralno mjesto prikupljanja namirnica, odjeće i higijenskih potrepština u Kampusu Univerziteta u Sarajevu u terminu od 10 do 19 sati. Svi volonteri koji učestvuju u ovoj akciji bit će akreditovani.

Kutije za prikupljanje novca bit će postavljene i u zgradama fakulteta.
Prema informacijama sa terena izbjeglicama su trenutno najpotrebnije higijenske potrepštine (sapun, šampon, paste i četkice za zube, antibakterijski gel, pelene, ulošci, toalet papir, flasteri), odjeća i obuća, deke, čarape, veš, kabanice i vreće za spavanje, a nije poželjno donirati kvarljive namirnice kao što su mliječni proizvodi.

Po okončanju akcije određeni broj studenata otputovat će u Beograd, gdje će izbjeglicama podijeliti svu prikupljenu pomoć. 

Odlazak u Beograd planiran je za 27.09.2015. godine.

Omladinski pokret Studentski pohodi i Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu i ranije su organizovali akcije pomoći. U akcijama pružanja pomoći stanovništvu stradalom u poplavama u Bosni i Hercegovini, u maju prošle godine, učestvovalo je oko 3.500 studenata.

Sve dodatne informacije o Akciji prikupljanja pomoći za izbjeglice iz Sirije građani mogu dobiti na broj telefona 033 205 937 od 10 do 16 sati.