REGION

HRVATSKA Angažovano 20.000 policajaca, 6.000 nadgleda granicu

Očekuje prelivanje izbjegličkog talasa iz Srbije

Srna

14.9.2015

U Hrvatskoj je na problemu izbjeglica angažovano 20.000 policajaca, od kojih 6.000 nadgleda državnu granicu, a nadležne službe i institucije spremne su ispuniti svoju obavezu za smještaj 550 izbjeglica iz Sirije.

"Tridesetak policajaca na dnevnoj bazi spašava i pomaže stotinama izbjeglica u okviru zajedničke akcije zemalja EU na Mediteranu", rekao je načelnik uprave Ministarstva unutrašnjih poslova za granice Zlatko Sokolar.

On tvrdi da se ne očekuje prelivanje izbjegličkog talasa u Hrvatsku nakon što Mađarska sutra pooštri propise za ilegalne prelaske granice, prenose hrvatski mediji.

U Hrvatsku je u subotu, 12. septembra, ušlo osam sirijskih izbjeglica koje su smještene u prihvatilištu Porin u Zagrebu.

Najviše smještajnih kapaciteta ima u prihvatilištu u Kutini, a i Kancelarija za državnu imovinu, ako bude potrebno, obezbijediće pojedine objekte na raspolaganje.

Najavljena je i izrada registra potencijalnih stanova u koje bi izbjeglice mogle biti smještene.

Sokolar je dodao da bi Hrvatska mogla smjestiti oko 3.000 izbjeglica u objektima zatvorenog i otvorenog tipa, te upozorio da bi problema moglo biti s izbjeglicama koje ne žele ostati u Hrvatskoj već im je cilj neka druga evropska zemlja.

U Hrvatskoj je u posljednjih 10 godina azil dobilo ukupno 160 osoba.