GLOBUS

ŠVEDSKA Nekoliko hiljada osoba u Malmeu dalo podršku za prihvat izbjeglica

Suprotno Danskoj koja je pooštrila politiku prema imigrantima

Fena

13.9.2015

Nekoliko hiljada osoba se okupilo u nedjelju u Malmeu (na jugu zemlje) velikodušno raspoloženih za politički azil uz riječi "Dobrodošli izbjeglice", objavila je novinska agencija AFP.

Prema policiji, između 4.000 i 5.000 osoba se okupilo u trećem po veličini gradu u zemlji.

Oko 13.000 korisnika interneta je objavilo na Facebooku da žele učestvovati na demonstracijama koje organiziraju Mladi ekolozi i četrdesetak drugih organizacija.

- Nekoliko hiljada ljudi nam se pridružilo i to nas čini sretnim i ponosnim. Jako je opredjeljenje da se pomogne izbjeglicama i sada ga vidimo - pozdravio je pred AFP-om glasnogovornik Mladih ekologa Malte Roos.

- Nadamo se da će ove demonstracije pomoći da se izvrši pritisak na evropsku političku klasu da stvori više legalnih kanala širom Evrope - dodao je on.

Suprotno Danskoj, koja pooštrava svoju politiku prema imigraciji i najavljuje svoju namjeru da odbije da se priključi centraliziranom sistemu raspodjele izbjeglica između zemalja EU-a, a Švedska je poznata po svojoj velikodušnoj politici azila.

Već dvije godine, skandinavska kraljevina je automatski odobrila dozvolu boravka Sirijcima koji su u zemlji podnijeli zahtjev za azil.

Malme, sa 320.000 stanovnika, često je ulazna tačka imigranata u zemlju. Veliki broj njih izaberu zatim da nastave svoj put.