BIH

NIZAM ZA "AVAZ" Prve izbjeglice očekujemo u oktobru

Zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH

Autor:M. AŠČIĆ

13.9.2015

Izet Nizam, zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH, rekao je u razgovoru za „Avaz“ da se prve izbjeglica iz ratom zahvaćenih zemalja, mahom iz Sirije, u BiH mogu očekivati već u oktobru. Takve su procjene izvjesne nakon što je Mađarska zabranila ulazak migranata na svoju teritoriju, što će dovesti do promjene izbjegličke rute.

Razrađen plan

Nizam je pojasnio da su sastanku svih čelnika policijskih agencija i tužilaštava u BiH s ministrima u Vijeću ministara, održanom prije dva dana, već razrađeni planovi prihvata izbjeglica.

- Daj Bože da nisam u pravu, da niko neće doći. Ali, kada se pogledaju dešavanja u Mađarskoj, kada vidite da je vlast poslala vojsku na granicu, onda možete očekivati ovakav slijed događaja. Logično je da će izbjeglice promijeniti rutu kretanja i da će val krenuti u BiH. Ide zima, druge opcije nema - kaže Nizam.

Prema njegovim riječima, procjene govore da će izbjeglice u BiH ući na teritoriji Bijeljine i Zvornika, jer je riječ o mjestima koja su najbliža granici sa Srbijom i ruti koja ide prema Hrvatskoj kao članici EU.

- Okupljanja izbjeglica u Srbiji su u Banji Koviljači. Tu se već nalazi oko 160.000 izbjeglica. To je granica sa BiH. Čim saznaju za novu rutu na putu prema EU, logično je da krenu u BiH. No, to je jedan domino-efekt. Mi predviđamo ulazak 20.000 ljudi, ali nije isključeno da taj broj bude mnogo veći. Ko to može tačno znati. Pa pet miliona izbjeglica krenulo je u Evropu, teško je reći koliko će ih završiti u BiH – kaže Nizam.

izet-nizami-2-ff

Nizam: Moramo se dobro spremiti

Podijeljeni zadaci

On smatra da je za BiH važan aspekt sigurnosti i da se već užurbano vrše pripreme.

- Svi su već dobili zadatak šta da rade. Nama je prioritet  da se spriječi ulazak osoba koje su potencijalni teroristi. Svi ostali su dobrodošli. Nama je obaveza da tim ljudima pomognemo. Naša služba nosilac je svih ovih aktivnosti, ali svi nivoi vlasti moraju biti uključeni. Ovo je ozbiljan problem - smatra Nizam.

Formirati štabove 

Nizam smatra da će Služba za poslove s strancima već danas održati prošireni kolegij kako bi se napravio plan djelovanja najkasnije do petka. Naredne sedmice planirani su sastanci u Banjoj Luci kako bi se formirali štabovi u RS, ali i u Federaciji.

- Moramo se dobro pripremiti da nam se ne desi makedonski scenarij – kaže Nizam.