VIJESTI

MOGUĆA IZBJEGLIČKA KRIZA U BiH Formirani štabovi i Koordinacioni odbor

Sastanak inicirala udarna grupa za borbu protiv terorizma

Autor:S. DEGIRMENDŽIĆ

11.9.2015

U Sarajevu je održan sastanak članova Vijeća ministara i predstavnika svih policijskih i obavještajnih agencija s entitetskog i državnog nivoa te glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića.

Današnji sastanak je inicirala udarna grupa za borbu protiv terorizma.

Glavna tema sastanka kako su na konferenciji za novinare kazali  Salihović i Denis Zvizdić predsjedavajući Vijeća ministara bila je sigurnosni akpekt moguće izbjegličke krize koja bi mogla zahvatiti i BiH. Inače, rečeno je da nema jasnih indicija da bi sirijske izbjeglice koje su trenutno u Srbiji, na putu prema zemljama Zapadne Evrope, mogle krenuti prema BiH, ali takva mogućnost nije isključena.

Na sastanku su usvojene informacije o operativnim planovima djelovanja svih sigurnosnih struktura, ukoliko sirijske izbjeglice odluče koristiti teritorij BiH na putu do Austrije ili Njemačke koje su odlučile prihvatiti najveći broj tih izbjeglica.

Posebno je naglašeno da se današnjim sastankom i aktivnostima koje će biti poduzete željela poslati poruka svima onima koji bi pokušali ili se namjeravaju upustiti u ilegalno prebacivanje sirijskih izbjeglica u BiH.

Istaknuto je da BiH ima mehanizme odgovoriti na takvu vrstu kriminala.

Naglašeno je da se trenutno mogući problem izbjegličke krize prvenstveno posmatra s humanog aspekta.

U tom smislu danas su formirani štabovi i Koordinacioni odbor koji će razmotriti najbolje načine eventualnog prihvata izbjeglica. U tom smislu kako je rečeno vrlo brzo bit će definirano koji bi to objekti bili pogodni za njihov smještaj.