BIH

BEGOV HAN Ramelino obrazovanje ovisi o dobroj volji kantonalne vlasti

Djevojčica rođena bez ruku osjetila čari prvog školskog zvona

R. Ag.

11.9.2015

Ramela Mešeljević, djevojčica rođena bez ruku i s kraćom nogom, krenula je u prvi razred OŠ “Begov Han”. Uz velike napore školskog rukovodstva, s direktorom Adilom Gačićem na čelu, u prvih nekoliko dana djevojčica je, zajedno sa svojim vršnjacima, osjetila čari prvog školskog zvona. 

Uloženi napori 
 
Nažalost, iako je škola prilagođena učenicima s posebnim potrebama, ti uvjeti za Ramelino obrazovanje, s obzirom na njeno otežano kretanje, nisu dovoljni. Iako bi nadležni u školi nastojali učionicu u kojoj bi djevojčica boravila prilagoditi njenim potrebama, najveći problem predstavlja Ramelin dolazak u školu, koja je udaljena tri kilometra od kuće.

Kako kaže direktor Gačić, školu, osim Ramele, pohađa još petero učenika s posebnim potrebama. Međutim, za razliku od nje, ostala djeca mogu koristiti školski prijevoz i nisu im potrebni specijalni uvjeti. 

Imajući sve ove činjenice u vidu, a s obzirom na njene intelektualne sposobnosti koje su, kako ističe Gačić, iznad prosjeka za njenu generaciju, jer već sad piše, čita i obavlja neke manje složene računske radnje, u dogovoru s roditeljima, Rameli je osiguran asistent u nastavi koji je pridodan učiteljici prvog razreda i koji bi radio s djevojčicom kod kuće. 

Ramela će povremeno s majkom dolaziti u školu i u tom segmentu školovanja neće biti uskraćena. Međutim, svi uloženi napori rukovodstva škole i roditelja da joj se osigura obrazovanje mogli bi vrlo brzo pasti u vodu ako se ne uključe nadležne institucije, prije svega Vlada ZDK, u čijoj je nadležnosti finansiranje školstva u općini Žepče.

Minimalni uvjeti 

Asistentu koji će izvoditi dislociranu nastavu u ovom trenutku potrebno je osigurati minimalne finansijske uvjete, a to su topli obrok i prijevoz. 

- Škola nema novca, da ima, mi bismo to već davno riješili. U saradnji s Centrom za socijalni rad, dobili smo saglasnost Općine da uputimo zahtjev Kantonalnoj vladi da bi se osigurao novac za finansiranje asistenta koji već sada radi volonterski. Ramela je jedinstven primjer, veoma je inteligentna. Ako bi bila osigurana plaća za nastavnika, to bi omogućilo da ga u potpunosti uključimo u rad s ostalom hendikepiranom djecom koja pohađaju nastavu - pojašnjava Gačić.

Cijelo društvo na ispitu 

Adil Gačić ističe da cijelo društvo ima odgovornost prema djeci poput Ramele i da se ne bi smjelo desiti da ostanu bez obrazovanja.

- Društvo i institucije morali bi uložiti napor da se ovoj djeci, i pored njihovog hendikepa, osiguraju uvjeti za obrazovanje i bio bi veliki grijeh to im uskratiti. Ramela upravo treba biti primjer na kojem će institucije i cijelo društvo položiti ispit i ohrabriti druge roditelje i djecu s istim ili sličnim problemom da nisu prepušteni sami sebi i da društvo brine o njima - kaže direktor OŠ “Begov Han”.