VIJESTI

SPREČKO POLJE Zemljište puno otrova, propadaju polja pod žitaricama i povrćem!

Dramatično stanje u Miričini, mještani uplašeni

H. ČALIĆ

10.9.2015

Dramatično je stanje u Miričini kod Gračanice, ali i u cijelom Sprečkom polju nizvodno od Lukavca, ka općinama Petrovo, Gračanica, Doboj-Istok i Doboj.

 Opasne materije

Načelnik Gračanice Nusret Helić (SDP), nakon dopisa iz Federalne i Kantonalne uprave CZ, upozorio je stanovništvo uz rijeku Spreču, na području MZ Miričina, da ne koriste usjeve iz Sprečkog polja za ljudsku i stočnu ishranu, jer je u zemljištu uočena visoka koncentracija PAH-ova (policiklički aromatski ugljikovodici) i teških metala koji mogu imati kancerogeno djelovanje.

Agropedološki zavod FBiH proveo je analizu zemljišta u donjem toku rijeke Spreče i na 14 uzoraka uočene su štetne i opasne materije, odnosno teški metali kao što su kadmij, nikl ili živa. Postoje stotine spojeva PAH-ova, najviše benzola, jednog od najopasnijih otrova za čovjeka.

Upozorenje koje je putem medija upućeno onima koji žive i rade u Sprečkom polju, posebno u Miričini, zbunilo je mještane. Ne znaju šta raditi s poljima kukuruza, kupusa, gdje s tom hranom od koje su živjeli. Poljoprivrednik Mehmedalija Behaderović iz Miričine je već poduzeo neke korake u zaštiti zdravlja svoje porodice i životinja. 

- Lani je Spreča poplavila naše polje. Svi znaju da je donijela otrove. Zato ove godine nisam obradio parcelu od devet duluma u Miričini, već sam hranu za sebe i stoku proizveo u brdima Rašljeve i Berkovice. Drugi ljudi siju u polju i to je njihova stvar, ali da je dobro, nije - navodi Behaderović.

Predsjednik Udruženja sportskih ribolovaca TK i Federalnog udruženja ribara Osman Hodžić (48) iz Gračanice kaže da je očekivao ovakve porazne rezultate analize tla u Sprečkom polju.

Došlo na naplatu 

- Vjerujte, došlo je na naplatu ono na šta mi, ribari, skoro 20 godina nakon rata ukazujemo. Stalna trovanja Spreče i pomori ribe nikoga se nisu ticali. Ni poljoprivrednici, ni političari, niko nam se nije pridružio da se odupremo trovačima iz Lukavca i Tuzle - ističe Hodžić. 

Oboljeli od karcinoma 

- Otrovana Spreča znači i otrovanu zemlju, pa i hranu i vazduh u polju. Nije samo zemljište u Miričini otrovano, kako je navedeno u analizi tla iz Agropedološkog zavoda, tako je od Lukavca do Doboja. Zato je najviše oboljelih od karcinoma u TK upravo iz Gračanice - kaže Hodžić.