GLOBUS

POTPUNO ZAUSTAVLJEN SAOBRAĆAJ Danska zatvorila granicu sa Njemačkom zbog velikog priliva izbjeglica

Krenuli ka Švedskoj

(N. K.)

10.9.2015

Danska državna željeznica (DSB) jučer je otkazala sve vozove ka Njemačkoj iz te zemlje, javio je France-Presse, dodajući da je više stotina migranata odbilo da napusti najmanje dva voza kod terminala za trajekte za Njemačku.

- Policija nam je tražila da to učinimo – rekao je portparol DSB-a francuskoj agenciji.

Reuters prenosi da su vozovi između dvije zemlje stali zbog vanredne pasoške kontrole na granici.

Agencije navode da je ranije danska policija zatvorila autoput koji povezuje Dansku i Njemačku, nakon što je oko 300 izbjeglica krenulo pješke ka Švedskoj, koja ima “velikodušnije” propise o azilu od Danske.

Prema danskoj televiziji TV2, uzvikivali su “Švedska, Švedska”.

Do Kopenhagena ima približno 300 kilometara, a od glavnog grada Danske postoji željeznička linija do južnog švedskog grada Malmea.

Prethodno su izbjegli bili smješteni u jednu staru školsku zgradu u Padborgu, gradu u zapadnom regionu poluostrva Jutlanda, na čijem južnom dijelu je njemačka pokrajina Šlezvig-Holštajn.

U saopštenju lokalne policije navodi se da “ta škola nije zatvor okružen ogradom” i dodaje da policija nije silom intervenisala, da je izabrala pristup dijaloga i da prati grupu izbjeglica, prenosi Tanjug.

Među onima koji su pješačili je mnogo žena, djece i starih, navodi AFP, dodajući da je grupi starijih predloženo da ih odvezu natrag u školu.