KOŠARKA

ŠUTALO Imamo loša iskustva s Fincima, ali danas ćemo to promijeniti

Bek reprezentacije BiH, pred duel sa Skandinavcima

H. P.

9.9.2015

Reoprezentacija BiH spremno očekuje današnji okršaj s Fincima. Zdravstveni bilten je povoljan, a selektor Duško Ivanović odlučio je otkazati i jutrošnji trening, kako bi igrači bili odmorni i svježi za susret. Bek bh. reprezentacije Marko Šutalo iznio je impresije o finskom timu:

- S Fincima nismo imali prilike igrati u posljednje vrijeme, ali dovoljno ih poznajemo na osnovu snimaka koje smo zajedno pogledali. To je jedan sjajna, čvrsta ekipa. Naša reprezentacija nema dobra iskustva s njima, ali vjerujemo da to možemo sada ispraviti i tako obezbijediti plasman u drugi krug. Na njihovu igru možemo odgovoriti slično kao i protiv Izraela, da igramo s ogromnom energijom, borimo se za svaki skok, za svaku loptu... Jedino tako možemo da odgovorimo na njihovu strategiju koja uključuje puno trke i agresivnosti - ističe Šutalo.

Jedan od finskih novinara koji prati Eurobasket u Monpeljeu je i Ville Vuorinen. On je mišljenja da će utakmica biti neizvjesna dio samog kraja:

- BiH ima dobru ekipu, odličan timski rad. Mogu samo zamisliti šta bi bilo da su još tu Teletović i Nurkić, bili biste ozbiljni kandidati za medalju. Što se samog meča tiče, očekujem izuzetnu utakmicu, ne toliko lijepu, koliko dramatičnu. Ako finski tim bude odigrao kvalitetno u šuterskom segmentu, pobijedit će. S druge strane, ako BiH zaustavi naše vanjske igrače i odigra tu prepoznatljivu odbranu na nivou, onda je poraz Finske nemionovan - kaže Vuorinen.

Očekuje se da će Finska i u ovom meču imati veliku podršku s tribina, s obzirom da ih na svakoj utakmici bodri više od 4.000 grlatih fanova.