BIZNIS

HADŽIĆI Šaćir Tabak: Moja heljda ide i u Dansku

Zasijao 200 dunuma žitarica

B. B.

8.9.2015

Da je drugačija politika, da se poljoprivredi daje značaj koji zaslužuje u Bosni i Hercegovini, mogli bismo imati hranu za sebe i izvoziti. Hadžići bi, kao i prije rata, mogli podmirivati tržište grada, ne bi bilo nezaposlenih. Ali, kako kada ima onih koji kažu da Hadžići nisu poljoprivredna općina.

Uzeo u zakup

- Ja ih demantiram! To sam rekao i na tematskoj sjednici Općinskog vijeća o stanju poljoprivrede - počinje svoju priču Šaćir Tabak, predstavnik Udruženja poljoprivrednika “Zdrava hrana” Hadžići.

Ove godine, heljdom, pšenicom, ječmom, raži i drugim kulturama zasijao je 200 dunuma. Od toga je na 150 dunuma heljda. Za to se lako nađe tržište. 

- Moje zrno otišlo je putem "Klasa" u Dansku. Da imam zemljišta, mogao sam posijati još toliko. Svih 200 dunuma uzeo sam u zakup. Nemojte misliti da je lako, ali ja sam svoj gazda. Dobrom živim. Zaposlio sam cijelu porodicu. Ponavljam, od poljoprivrede se može dobro živjeti, a Hadžići imaju sve prirodne uvjete za to - kaže Tabak. 

Predlaže da se osnuje savez poljoprivrednih udruženja općine Hadžići.

- Tu bi bili i proizvođači mlijeka, pčelari, ratari... Zajedno smo jači. To imaju u Konjicu i drugim općinama. Na sjednici sam predložio zajednički sastanak načelnika Konjica i Hadžića. Ali, imam utisak da to nekome ne odgovara. Više vole da smo usitnjeni - ističe Tabak.

Sve prirodno

Kaže da se od heljde može iskoristiti sve. Osim zrna, tu je ljuska, od koje se prave jastuci. Sve se može izvoziti. Dolaze mu ljudi iz Sarajeva po heljdino brašno. Naredne godine na više hektara misli zasijati i tikvu, jer je velika potražnja u Njemačkoj. Proizvodi krompir koji se ne prska. Sve je prirodno, ali... 

Ubi “papirologija”!

- Od 200 dunuma, koliko sam zasijao, podsticaja dobivam za 78. Zemljište sam uzeo u zakup, neman svog i ubi ta “papirologija”. Na sjednici sam rekao da bih radije uzorao još 100 dunuma nego ganjao sve te dokumente - govori u jednom dahu Tabak.