GLOBUS

Danska započela medijsku kampanju za odvraćanje izbjeglica

Plaćeni oglasi

Fena

8.9.2015

Danska vlada je u ponedjeljak započela medijsku kampanju za odvraćanje izbjeglica koje su počele pristizati iz Austrije i Njemačke, javlja Local. 

Vlada je kampanju najavila u julu nakon odluke da značajno smanji socijalna davanja za izbjeglice i druge tražitelje azila, a prvi plaćeni oglasi koji imigrante i krijumčare ljudi obavještavaju o promjeni pravila objavljeni su jučer u četiri libanska dnevna lista odakle su se brzo proširili na društvene mreže.

Oglasi objavljeni na engleskom, arapskom i drugim jezicima čitatelje informiraju da je "Danska odlučila stegnuti regulativu povezanu s izbjeglicama u nekoliko područja."
"Kampanja zastrašivanja", kako je nazivaju pojedini mediji, nije bez opozicije pa je ministrica za integraciju Inger Støjberg suočena s nizom kritika, uključujući unutarstranačke.

Zastupnik njene stranke (Venstre) Jens Rohde tako optužuje vladu da je napravila "politički show za galeriju".

"Poželio bih da naša ministrica, prije nego što pokrene stvar i pojavi se na televiziji udarajući u prsa i pokazujući koliko je snažna – napravi istraživanja na terenu kako bi mogla vidjeti uvjete u Siriji, Libiji, Grčkoj i izbjegličkim kampovima," rekao je Rohde za Jyllands-Posten.

O učinkovitosti oglasa skeptični su i stručnjaci za migraciju, "sudeći prema trenutnom pritisku izbjeglica na EU, ja ne mislim da će izdavanje ovakve vrste informacija odvratiti mnoge," rekla je istraživačica imigracije Ninna Nyberg Sørensen s danskog Instituta za međunarodne studije.

Støjberg je kampanju branila na Facebooku: "Danas sam, kao što je obećano, objavila reklame u četiri libanska lista informirajući o izmijenjenim uvjetima za ljude koji traže azil u Danskoj," napisala je i dodala da će oglas biti vidljiv u svim centrima za prihvat izbjeglica na 10 različitih jezika, te na društvenim mrežama, koje je ovaj već preplavio.

"Cilj je objektivno i trezveno informiranje o pravilima koje vlada steže. U svjetlu velikog priliva u Evropu ovih dana, postoji dobri razlozi da mi stegnemo pravila i to učinkovito prenesemo," napisala je ministrica čija je objava brzo dobila 5.000 lajkova, iako ne bez kritičkih komentara.

"Treba vas biti sram," napisala je korisnica Dorthe Agertoug iz grada na jugoistoku Køge. "Jedna od najvećih humanitarnih katastrofa u posljednje vrijeme, a odgovor naše vlade je objava reklama, to je parodija," dodala je Vivi Ravnskjaer Terp iz Vojensa.

"Danska je gora od Hitlera! Ona informira migrante o pravilima azila! Kakva ksenofobna hrpa ljudi. Vlada je očito poludjela i mora biti zamijenjena," napisao je redditor "ladasman" iz Češke Republike čiju su sarkastičnu objavu drugi korisnici ocijenili ponajboljom.