KOŠARKA

DRAMA U FRANCUSKOJ Kikanović junak BiH, Izrael pao u produžecima

Pobjeda BiH rezultatom 86:84

A.U.

7.9.2015

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je Izrael rezultatom 86:84 u susretu sa dramatičnom završnicom. 

Zmajevi su odigrali jako lošu prvu četvrtinu za vrijeme koje su primili čak 29 poena. U nastavku nešto bolja igra, pa na odmor idemo pri rezultatu 45:35. Treća četvrtina donosi odličnu igru Zmajeva koji stižu zaostatak, da bi u četvrtoj rezultat nekoliko puta bio izjednačen. 

Pet sekundi prije kraja utakmcie Izrael ima dva poena prednosti, a Kikanović pogađa tricu iz nemoguće pozicije.

U produžetcima Izrael pravi seriju od 7:0, ali mi uzvraćamo istom mjerom. U posljednjim sekundama Kikanović, na asistenciju Renfroa, pogađa za pobjedu!

Produžeci - Mekel sada pogađa trojku, predhodno je Fisher ubacio za dva.  Mekel pogađa za dva, sada smo u problemima.  Renfrou ubacuje tricu, a onda uzimamo loptu.  Sudije su promijenile odluku, ali Eliyahu promašuje, naš napad koji realizira Gordić, koji onda i poravnava! Serija Izraela 7:0, no Zmajevi uzvražaju istom mjerom!

Gordić pogađa oba slobodna, novo izjednačenje.  Izraelci su pogodili ali je napad istekao, imamo 4,7 sekundi da pogodimo, što bi vjerovatno značilo pobjedu!

KIKANOVIĆ ZA POBJEDU!!!!

4. četvrtina - Problem za selektora Duška Ivanovića sada bi mogla biti činjenica što su ovih pet igrača bili na terenu skoro cijelu utakmicu, te je upitno koliko imaju snage za posljednjih deset minuta. Slično je i u selekciji Izraela gdje je Casspi već u trećoj četvrtini doživio mali pad u igri. 

Ohayon pogađa tricu, ali uzvraća Kikanović dvicom. 

PAŠALIĆ POGAĐA TRICU! Dobro se branimo, a onda Gordić promašuje tricu, no lopta je i dalje naša. Eliyahu pogađa sa poludistance - 65:65.

Ohayon tricu pogađa. Milošević pogađa dva slobodna za nas, a onda Izraelci olako gube loptu. Prilika da opet povedemo. 

Trica Gordića! Idemo na +2. Koraci Mekela, lopta za našu reprezentaciju. Casspi pravi korake, Izrael je u blagoj krizi. Sada smo imali nekoliko ofanzivnih skokova, ali nismo uspjeli pogoditi, srećom nisu ni Izraelci.  Milošević fula tricu, prekršaj Pašalića u odbrani, svaki idući značit će slobodna bacanja za Izrael. 

Eliyahu iz teške situacije pogađa za 70:70, na drugoj strani Kikanović pravi faul u napadu, slobodna za Izrael, a pogađaju jedno. Nevjerovatno, šutalo promašuje obruč, a onda dobro skačemo, no nema poena. Slobodna za Izrael, a pogađaju oba. Šutalo se okliznuo, napad za Izrael. 

Lopta sa strane za našu ekipu, 10 sekundi do kraja. Izraelci prave odmah faul, Gordić promašuje prvo, ali pogađa drugo slobodno. Time out traži Ivanović.  Fisher pogađa jedno slobodno, ponovo faul, slobodna za nas. Renfroe pogađa jedno, ali i Fisher na drugoj strani. 

KIKANOVIIIIIIIIĆ! TRICA u posljednjoj sekundi! 75:75!

3. četvrtina - Fisher pogađa za dva. Nastavlja se loša igra Zmajeva. Šutalo pogađa za tri. Izraelci fulaju sa linije za slobodna. 

Stipanović pogađa za dva uz prekršaj. Pogađa slobodno bacanje. Stipanović je još jednom najbolji pojedinac u našoj reprezentaciji. 

Izraelci još jednom fulaju sa slobodnih, a Gordić pogađa tricu! Kikanović smanjuje na -5. Mekel pogađa tricu,a  Stipanović na drugoj strani brzo poentira. 

Faul nad Šutalom na liniji za tri poena, bit će tri slobodna bacanja. Pogađa Šutalo sva tri bacanja! 

Renfrou krade loptu i polaže! GORDIĆ! Trica! Preokrenuli smo! Mekel poravnava. Nažalost, Stipanović je sada promašio oba slobodna. Istekao je napad, lopta za Izrael. 

2. četvrtina - Kikanović pogađa za dva. Trojka Šutala! I opet! Šutalo veže dvije trojke. Albijanić pogađa za dva, smanjujemo prednost Izraela. Eliyahu polaže nakon lijepe akcije protivnika. Izrael opet ide na +10. Renfrou pogađa tricu! 

Sjajnu akciju BiH poenima kruniše Kikanović. Casspi pogađa tricu. 

Ne uspjevamo stići Izrael koji će na poluvrijeme otići sa pristojom razlikom.  

1. četvrtina - Stipanović pogađa za dva. Izraelci preuzimaju vodstvo, a mi gubimo loptu. 4:2 za protivnika i njihov napad.  Peršić promašuje tricu, Stipanović odlično skače i polaže uz faul. Milošević fula tricu, Stipanović još jednom sjajno skače i imat će dva slobodna bacanja. Pogodio je jedno slobodno. 

1

Naša reprezentacija i u ovoj utakmici ima podršku navijača (Foto: H. Prolić)

Uzeli smo loptu, a Gordić polaže iz kontre, no Casspi uzvraća tricom. Serija izraela 7:0, time out traže sa naše klupe. Jako loša prva četvrtina BiH, sada Gordić prekida seriju izraela od 10:0. 

Pravimo previše grešaka u napadu uz jako lošu i neagresivnu odbranu. Epilog toga je da smo za devet minuta primili 28 poena. 

17:25 - Početna petorka BiH: Stipanović, Bavčić, Gordić, Peršić i Milošević. 

17:20 - U toku je izvođenje himni, najprije himna BiH. 

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine od 17:30 igra treću utakmicu na Eurobasketu, a ovaj put protivnik je Izrael.

Zmajevi su Izraelce dobili prije 11 dana na pripremama u Hrvatskoj, a rezultat je bio 80:79, te s pravom možemo očekivati, barem, ravnopravnu utakmicu.

Podsjetimo, jučer smo poraženi od Francuske sa 81:54, dok smo dan ranije izgubili od Poljske rezultatom 68:64. Izrael je upisao obje pobjede i to protiv Finske 79:66 i Rusije 76:73.