VIJESTI

ZHK 8. septembra u svim školama štrajk upozorenja

Obrazovanje u rasulu, prosvjetari traže ispunjavanje zahtjeva

M. HODŽIĆ

7.9.2015

Kršenje važećeg Kolektivnog ugovora, neisplaćivanje regresa, kašnjenja u isplati porodiljnih naknada više od devet mjeseci, neujednačeni kriteriji prilikom raspodjele sati i nadopune normi učiteljima koji su tehnološki višak dok, s druge strane, u nekim školama neko drugi uzima honorare… samo su nekih od razloga zbog kojih će u utorak, 8. septembra, prosvjetari u svim osnovnim i srednjim školama u Zapadnohercegovačkom kantonu održati štrajk upozorenja.

Štrajk će se održati u obje smjene tokom prvog školskog časa. 

Pokazali neozbiljnost

Sindikati su protiv Vlade podigli tužbu Ustavnom sudu FBiH za neisplatu više od tri miliona KM potraživanja. Predsjednica Sindikata učitelja Vesna Ćorluka kaže kako će do okončanja procedure za generalni štrajk predstavnicima Vlade ZHK dati vremena da poprave ono što se može.

Ćorluka ističe kako su prošle srijede trebali održati sastanak sa predstavnicima Vlade kako bi pronašli rješenje za ove probleme, ali su oni ponovo, dodaje, pokazali da neozbiljno shvataju Sindikat i obrazovanje općenito.

- Na tom sastanku pojavili su se samo ministrica obrazovanja Ružica Mikulić te zaposlenici spomenutih ministarstava tako da konkretne odgovore nismo dobili tako da je donesena odluka o štrajku. Puna nam je kapa izgovora da nema novca, a znamo da ima - kazala je Ćorluka.

Naglašava da je trenutno gorući problem u organizaciji nastave, koja samo što nije počela, a učitelji još nisu dobili ni osnovnu pedagošku dokumentaciju.

Štedi se novac

- Nakon tri godine rada prema skraćenom nastavnom planu i programu  (NPP), prvi razred vraćen je u septembar, ali je Ministarstvo opet našlo način za uštedu pa smo sada dobili 28 trorazrednih i četverorazrednih kombinacija u kojima će nastavu pohađati i prvačići - kaže Ćorluka. 

Učitelj sada mora usporedno izvoditi 3 ili 4 NPP-a, što je, kako dodaje, nemoguće. 

- Mi ne želimo da se škole pretvore u organizirano čuvanje djece nego da imamo učinkovitu nastavu. Iz Ministarstva tvrde da time žele sačuvati naša radna mjesta, da se ne ugase male škole, ali tu se opet samo štedi novac - ističe Ćorluka. 

Urnebes u nastavi

Ćorluka ističe kako učitelje manje boli neisplata regresa i ostalog od “urnebesa u nastavi, gdje se ne zna ko pije, a ko plaća”. 

- U cijeloj ovoj priči razumiju nas samo roditelji, jer se sve ovo lomi na njihovoj djeci. Nemamo ni zavod za školstvo koji bi upravljao obrazovnom politikom, a i za to je izgovor da nema novca, a ko će platiti to što nam je obrazovanje u rasulu - ističe Ćorluka.