BIH

ZABRINUTI OTAC UPOZORAVA DRUGE RODITELJE Igrajući se u parku moj sin se ubo na špricu koju su koristili narkomani!

Na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu

Am. KOVAČ

7.9.2015

Redakciji "Avazovog“ portala obratio se Goran V. iz Sarajeva kako bi upozorio roditelje koji svoju djecu odvode u gradske parkove, da im se ne bi desilo što i njegovoj porodici kada se njegovo dijete ubolo na iglu koja je korištena od strane narkomana.

Intervenisali ljekari

- Imam potrebu da vam se obratim zbog događaja koji se 3. septembra ove godine oko 13 sati desio mojoj porodici. Naime prilikom bezbrižne igre u dječijem parku na Vilsonovom šetalištu iza Elektrotehničke škole u Sarajevu, moj sin star tri godine i devet mjeseci stao je na iglu za koju pretpostavljamo da je korištena od strane narkomana, a ne od lica koja koriste lijek inzulin. Moja supruga je dijete odnijela u hitnu pomoć gdje su ljekari intervenisali i istim je pokazala predmetnu iglu. Tu su joj potvrdili ono čega smo se najviše bojali, a to je da se radi o iglama kakve koriste ovisnici o heroinu, kazao je na početku razgovora Goran V.

Nakon toga, prema njegovim riječima, dijete su odvezli u KUM Univerzitetsko kliničkog centra Sarajevo na dalje preglede.

- Na KUM-u su nam rekli da postoji vjerovatnoća da je igla zaražena i uputili nas da izvršimo dalje pretrage u laboratoriji na hepatitis A, hepatitis B i hepatitis C.  Nakon posjete laboratoriji na Ilidži morat ćemo uraditi prve testove nakon tri sedmice, a zatim naredni za tri mjeseca kako bi smo bili sigurni da li će naš sin imati posljedice zbog tog događaje. Do tada ćemo živjeti u strahu. Želimo da se skrene pažnja roditeljima koji svakodnevno odvode svoju djecu u gradske parkove da „otvore četvoro očiju“ jer gradskim i opštinskim vlastima nije bitno šta se dešava u parkovima niti im je stalo do naše djece. Dokaz je stanje čistoće kakvo vlada u navedenim parkovima, kaže ovaj zabrinuti otac.

Obavijestio policiju

Goran V. je 5. septembra ove godine, kako kaže otišao u policijsku stanicu da ih obavjesti šta se desilo.

- Tom prilikom policijski službenik mi je rekao da mu je poznata činjenica da se tamo skupljaju narkomani i na tome je ostalo. Ono što me boli je da iako postoje policijska saznanja da se tamo sakupljaju narkomani zašto niko ne poduzima ništa u vezi toga, zašto komunalni radnici ne pregledaju park, nego samo isprazne kante jednom sedmično a polomljeno staklo i ostale predmete na koje se djeca mogu povrijediti ostavljaju u parkovima. Zašto se parkovi koji su ograđeni i koji imaju brave kao što je slučaj sa ovim parkom ne zaključavaju tokom noći?! Ako policija ima saznanja da se u tom parku skupljaju narkomani zašto ne povećaju svoje aktivnosti ili zašto o tome na neki način nisu obaviješteni roditelji, jer da sam to ja znao ne bih vodio svoje dijete tamo, zapitao se Goran V.

Našoj redakciji se obratio jer mu je kako kaže želja da se podigne svijest roditelja kako im se ne bi desio isti slučaj koji se desio njegovoj porodici.

- Želja mi je i da se  odgovorna lica za parkove bar na kratko zapitaju, ako imaju imalo savjesti, da li imaju imalo odgovornosti zbog toga što se desilo mom sinu, kazao je na kraju Goran V.