GLOBUS

Tetka tragično nastradalog sirijskog dječaka otkrila posljednje riječi mališana: "Tata, molim te nemoj umrijeti"

Svijet šokiran fotografijama

(Al. Ti.)

5.9.2015

Tetka Aylana al-Kurdija, trogodišnjeg sirijskog dječaka koji se utopio pokušavajući doći do Europe, a čija je fotografija s turske plaže zgranula svijet, otkrila je kako su posljednje riječi mališana bile 'Tata, molim te nemoj umrijeti'.

Fatima Kurdi iz Kanade kazala je za Daily Telegraph kako je trogodišnjak molio svog oca da ga spasi dok su se borili s valovima u Egejskom moru. Aylanov brat Galip (5) i majka također su poginuli, a preživio je samo njegov otac, Abdulah Kurdi.

ajlan-2

Faima Kurdi kazala je kako joj je žao što je porodica poslala novac da plate za put krijumčaru te da je pričala telefonom s bratom koji joj je otkrio kako je pokušavao spasiti svoje sinove dok se trudio da i sam ne potone.

- Kad se brod prevrnuo, a valovi ga počeli topiti, sinovi su mu bili u naručju. Svom snagom ih je pokušavao držati iznad površine mora kako bi mogli udahnuti, a oni su vrištali 'tata, molim te nemoj umrijeti' - ispričala je Abdulahova sestra u suzama.

ajlan-3

Uskoro, kazala je, Abdulah je shvatio da je Galip umro, pa ga je pustio.

- Pokušavao je spasiti Aylana. Kada ga je pogledao, krv mu je tekla iz očiju. Stoga mu je zaklopio oči i pustio ga. Tada je potražio suprugu, koja je plutala na moru. Rekao mi je: 'Pokušao sam ih spasiti svim silama, nisam mogao' - ispričala je Fatima Kurdi, frizerka iz Toronta, koja je početkom ove godine pokušala brata i njegovu porodicu dovesti u Kanadu, no zahtjev za azil navodno im je odbijen, iako kanadske vlasti tvrde da nije bio ni podnesen.

Kazala je i kako se s nećacima čula prije nego li su se zaputili prema Europi te kako se stariji Galip nadao da će kupiti novi bicikl kada dođu u Europu.

Jučer je Abdulah Kurdi otpratio lijesove svoje djece i supruge u Kobane, kurdski grad na granici Sirije i Turske, gdje je saznao kako su mu ISIL-ovi teroristi ubili još 11 osoba iz porodice.