BIH

Blokiraju saobraćaj 14. septembra!

Otpušteni radnici GRAS-a ogorčeni na Vladu KS i svoju firmu

F. NUMANOVIĆ

5.9.2015

U krugu preduzeća GRAS oko 150 radnika i jučer je tražilo odgovor od direktora Avde Vatrića (SDA) i ministra saobraćaja Muje Fiše (KS) zašto i nakon 40 godina radnog staža ne mogu otići u penziju. Za situaciju u kojoj su se našli krive Upravu firme i kantonalnu vlast, koju čine partneri SDA, DF i BPS. 

Uručeni otkazi

Nakon što im se Vatrić i Fišo nisu obratili, oštećeni radnici, nakon sastanka s čelnicima Sindikata komunalne privrede GRAS-a, odlučili su dati rok od 10 dana Vladi KS i Upravi preduzeća da im uplate sve obaveze da bi nesmetano otišli u penziju. Ako taj rok ne bude ispoštovan, 14. septembra u 4.30 sati blokirat će tramvajski saobraćaj na stanici kod Remize. 

Riječ je o radnicima kojima su u maju uručeni otkazi, uz obećanje da će se njihov status na vrijeme riješiti. Kako je kazao potpredsjednik Sindikata Rešad Hujdur, radnici su razočarani i protesti su jedino rješenje. 

- Ne vidimo drugi izlaz, jer nam niko ne daje nikakve informacije i svi su se ogradili. Podržat će nas i ostali uposlenici jer ovakva situacija, ako ne i gora, čeka i njih - kazao je Hujdur. 

Radnik Husein Halilović rekao je da je godinama bez zdravstvenog osiguranja te da za sve krivi vlast koja dovodi svoje direktore i ministre. 

- Kako dolaze na funkciju, samo nam oduzimaju plaće, a njima je i “bijeli hljeb” malo. Hoće da nas otjeraju da kupimo hljeb iz kontejnera da bismo preživjeli. Vlada nas je opljačkala, nije nam ništa osigurala, ne možemo dostojanstveno otići u zasluženu penziju - istakao je Halilović. 

Riješiti status

Ogorčen je i Mario Baštinac, koji je očekivao da će se u tri mjeseca situacija riješiti. 

- Vlada ne radi svoj posao, oni su trebali riješiti naš status. Direktor se ni ne drži propisa i ništa do sada nije ispoštovano. Nikome više ne vjerujemo - dodao je Baštinac. 

Penzija, posao ili štrajk   

Otpušteni radnik Sead Kazić rekao je da je štrajk jedino rješenje ukoliko direktor Vatrić ne uplati novac za doprinose za oko 150 radnika, kojima je to uvjet za odlazak u penziju. 

- Ako nemaju novca, onda neka nas vrate na posao, kako stoji u rješenju koje su nam dali. Osim blokade saobraćaja, mi nemamo drugo rješenje - kazao je Kazić.