BIH

Policajki Lejli Hajro mirovna misija bila je životni san

Pripadnica Četvrte PU iz Sarajeva putuje u Južni Sudan

Z. KARIĆ

5.9.2015

Lejla Hajro, policijska službenica u Četvrtoj policijskoj upravi (PU), PS Ilidža, pri Ministarstvu unutrašnjih poslova KS, zajedno s još devetero kolega danas putuje u mirovnu misiju u Južni Sudan. Kako nam je s radošću kazala, napokon joj se ispunila životna želja.  

- Tokom školovanja na Policijskoj akademiji Vraca, osim predavača iz BiH, tu su bili i pripadnici UN-a, IPTF-a pri misiji UN-a u BiH. Već tada sam se interesirala na koji način, u nekom narednom periodu, mi, policajci iz BiH, možemo biti pripadnici jedne takve misije - kazala je Hajro.

Počela se o tome raspitivati i rečeno joj je da je potrebno imati radno iskustvo, određeni broj godina provedenih u službi, aktivno poznavanje engleskog jezika te obavezno proći određena testiranja.

Njoj, koja je bila na početku školovanja, to je tada izgledalo kao daleki san. Međutim, nakon što se zaposlila i provela 18 godina radeći kao policijska službenica, ponovo se zainteresirala za odlazak u mirovnu misiju.

- Nakon razgovora s kolegama koji su bili pripadnici bh. kontingenta u raznim misijama pri UN-u, ponovo sam o tome počela razmišljati. Smatram da bi odlaskom u jednu od misija moje znanje i radno iskustvo bilo obogaćeno nečim novim i drugačijim - istakla je Hajro.

lejkl-hajro1

Učestvovala u brojnim humanitarnim akcijama

U 2013. godini, na poziv Ministarstva sigurnosti BiH, prošla je test znanja engleskog jezika, a potom u 2014. završila obuku u PSOTC Butmir, u organizaciji Ministarstva sigurnosti BiH. Tokom obuke imala je priliku slušati i aktivno učestvovati u predavanjima te čuti iskustva kolega koji su bili pripadnici UN misija. Njena želja za odlaskom bivala je sve veća.

U januaru ove godine prijavila se na oglas o rotaciji pripadnika kontingenta u UNMISS i od tog trenutka traju njene pripreme za misiju.

- Što se tiče mandata misije, to uvijek propisuje Vijeće sigurnosti UN-a, a zadatak će nam biti uglavnom zaštita civila - za kraj kaže presretna Lejla Hajro.