BIH

NAŠA STRANKA Vlada KS ignoriše problem zagađenosti korita rijeke Miljacke

Povećan broj prijava zbog širenja glodara

Onasa

5.9.2015

Naša stranka ukazuje na činjenicu da je Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, ali i Ministarstvo zdravstva FBiH, potvrdilo povećan broj prijava zbog širenja glodara, te upozorilo na zaraze koje mogu proizaći iz neredovnog održavanja javnih površina, a posebno korita rijeke Miljacke, saopćila je  Naša stranka.

 “Gradski vijećnik Robert Pleše je više puta zatražio reakciju Grada Sarajevo, ali većina u gradskoj skupštini nema sluha za ove probleme. Naša stranka je u Skupštini Kantona Sarajevo tražila povećanje sredstava za deratizaciju sa mizernih 120 hiljada maraka na million, kako bi se problemi riješili, ali ovaj amandman je ostao bez podrške zastupnika.

Dalje, imate situaciju da nisu izvršene provjere nadležnih upravitelja stambenih objekata, u smislu efikasne provedbe deratizacije”, kazao je Edin Forto, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo.

 "Ništa drugačija situacija nije ni u drugim gradskim jezgrama. Javne površine su zapuštene, nadležni ne smatraju problem dovoljno relevantnim da izdvoje značajnija sredstva, a službe mogu samo upozoravati, uz izuzetno ograničen prostor za djelovanje,” kazao je Forto.

"Potrebno je da lokalna samouprava zajedno sa kantonalnom razinom preuzme inicijativu i pokrene konkretne mjere rješavanja nagomilanih problema okoliša u zajednici. Prvi korak treba biti čišćenje korita rijeke Miljacke, kao stvar od značaja za sve gradske općine,” zaključio je Forto.