BIH

Čavić: Dodik poziva na političku odmazdu

Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta

Autor:G. D./Fena

5.9.2015

Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić ocijenio je danas da su izjave predsjednika SNSD-a Milorada Dodika o izmjeni krivičnog zakona, kako bi mogao „suditi opoziciji zbog veleizdajničke politike na nivou BiH“, prešle mjeru političkog ukusa i razuma.

Čavić tvrdi da to nisu političke poruke, već prijetnje.

- Onaj ko ne misli kao Dodik, bit će krivično gonjen, a on ima dovoljno ruku u parlamentu koji će podržati ovu ideju – rekao je Čavić.

Ističe da je Dodikov poziv na izmjenu krivičnog zakona, poziv na političku odmazdu.

Tim postupkom, kaže Čavić, Dodik veoma loše predstavlja RS.

- Po čemu su oni koji rade u Sarajevu, a nisu iz SNSD-a, napravili štetu RS-u? – upitao je predsjednik NDP-a dodajući da ne stoje tvrdnje Dodika da ministri iz Saveza za promjene na nivou BiH ne sarađuju s entitetskim, podsjetivši da je takav sastanak jučer u Banjoj Luci imao ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.

Najvio je i da će NDP uputiti u skupštinsku proceduru prijedlog deklaracije o genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima u Drugom svjetskom ratu.

Ovu deklaraciju će, rekao je Čavić danas u Banjoj Luci, podržati i ostali članovi Saveza za promjene, pa će se tako na šestoj redovnoj sjednici Narodne skupštine RS, koja počinje 15. septembra, naći tri deklaracije.

Prvu deklaraciju o genocidu nad Jermenima uputio je predsjednik RS Milorad Dodik, dok je drugu rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici predložio klub poslanika koalicije „Domovina“.

Čavić smatra da je jedino deklaracija o osudi genocida NDH u Drugom svjetskom ratu došla u pravi čas. On smatra da niko iz RS neće podržati prijedlog rezolucije „Domovine“, dok je bespredmetno raspravljati o genocidu nad Jermenima kada postoji mnogo „bliži“ zločin koji treba osuditi, onaj u NDH.

- Deklaracija o genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima dolazi u trenutku nove ekspanzije ustašizacije u Hrvatskoj. To može da se posmatra kroz veličanje Tompsona, ukidanja ćirilice, obilježavanje „Oluje“ i inicijative da se u hravstku vojsku uvede pozdrav „Za dom spremni - kaže Čavić.  

On kaže da nije siguran da će poslanici SNSD-a podržati ovu deklaraciju zbog odnosa sa HDZ-om. Čavić je još jednom podsjetio da najavljeni referendum o radu suda i Tužilaštva BiH nije najviše demokratsko načelo jednog naroda, već sredstvo za prepadanje vlasti u RS.

Čavić kaže da su nedavne Dodikove izjave o izmjeni krivičnog zakona, kako bi mogao „suditi opoziciji zbog veleizdajničke politike na nivou BiH“, prešle mjeru političkog ukusa i razuma. On smatra da je režim u RS sve uzeo u svoje ruke.

- Oni određuju šta je pravda, a šta nije. Samo je Dodik u pravu, a svi drugi su u krivu. Onaj ko ne misli kao Dodik će biti krivično gonjen, a on ima dovoljno ruku u parlamentu koji će podržati ovu ideju. To nisu političke poruke, to su prijetnje. Pravosuđe u RS ne smije da digne glavu i da kaže da Dodik nije u pravu - tvrdi Čavić.