KOŠARKA

EUROBASKET Poljska slavila protiv BiH rezultatom 68:64

Utakmica prvog kola Grupe A

A.U.

5.9.2015

U prvom susretu Grupe A Evropskog prvenstva košarkaška reprezentacija BiH poražena je od Poljske rezultatom 68:64. 

Naša reprezentacija dobro je počela utakmicu vodstvom od 0:3, ali Poljaci uskoro preokreću, što se ponovilo još nekoliko puta u prvom poluvremenu. Krajem prve četvrtine imali smo prednost od 16:18, no u nastavku igramo znatno lošije, što protivnik koristi i na poluvrijeme odlazi pri rezultatu 40:30.

U trećoj četvrtini igramo odlično i smanjujemo na pet poena zaostatka. U ovoj dionici odlično je igrao Stipanović, dok su ostali odrađivali odličan posao u odbrani.  

Posljednjih deset minuta obje ekipe igrale su snažnu odbranu te više od pet minuta nijedna ekpa nije pogodila. Lošu seriju prekidaju Poljaci preko Gortata koji je precizan iz slobodnih bacanja.

Uslijedila je dramatična završnica, 21 sekundu prije kraja imali smo tri poena zaostatka i napad, ali je Šutalo promašio za tri, nakon čega Poljaci ubacuju dva slobodna, a Šutalo u narednom napadu, konačno, pogađa tricu. Naši prave faul, a Slaughter pogađa oba slobodna bacanja. Imao je Renfroe priliku da smanji iz slobodnih, ali promašio je oba puta. 

4. četvrtina - Stipanović za dva, Koszarek uzvraća tricom. Milošević precizan sa linije za slobodna bacanja. 

Već nekoliko minuta nema koševa. Sada nesportski faul Stipanoviću. Više od šest minuta smo bez koša. Gortat je pogodio jedno slobodno, a Poljaci prave faul u napadu. Šutalo promašuje dvije trice. Srećom, lopta je za našu ekipu, a Stipanović pogađa. 

Gordić promašuje za tri poena, a Stipanović pravi peti faul, bit će i slobodna bacanja za Poljsku. Waczynski pogađa jedno, promašuje drugo, a Gordić na uzvaća koševe. 

Kulig pravi korake, lopta za našu reprezentaciju 23 sekunde prije kraja. Ivanović traži time out. 

Šutalo promašuje za tri, Poljaci ubacuju dva sloboodna, a onda Šutalo ubacuje tricu. 

Slaughter pogađa oba slobodna bacanja za Poljake, nismo uspjeli uzvratiti tricom, ali slobodna bacanja za Renfroa nakon kojih će biti označen i kraj susreta. Nažalost, Renfroe nije pogodio. 

3. četvrtina - Stipanović smanjuje, on je i najefikasniji igrač BiH sa 10 poena. Poljaci sada idu na +15 nakon trojke Slaughtera. Sada nas neće ni slobodna bacanja. Renfroe pogađa za tri, njegovi prvi poeni. I Šutalo pogađa za tri! Stipanović preciza, pravimo seriju od osam koševa. Milošević pogađa za dva uz prekršaj! Igramo mnogo bolje u trećoj četvrtini. Nažalost, nije pogodio sa linije za slobodna. 

Renfrou za dva! Kraj treće četvrtine, sjajna igra naše reprezentacije, imamo se čemu nadati u nastavku. 

2. četvrtina - Poljaci izjednačavaju na početku druge četvrtine, a onda i preuzimaju vodstvo. Šutalo poravnava. Kikanovića ne ide u dosadašnjem toku utakmice, promašio je nekoliko laganih šuteva. Stipanović pogađa za novu prednost BiH. Napravili smo nekoliko grešaka što su iskoristili Poljaci i napravili seriju 5:0. Poljaci se sada odvajaju na šest poena prednosti.

Konačno je pogodio i Kikanović, no Ponitka pogađa za tri. Plagano gubimo lopte, selektor Ivanović je izuzetno ljut i sada je "naružio" igrače.  Dobra akcija Poljske za kraj prvog poluvremena. 

965276-01-02

1. četvrtina - Odličan početak. Perišić pogađa uz faul, nakon čega je precizan i sa linije slobodnih bacanja. Poljaci smanjuju, ali onda dvije dobre akcije, Perišić je pogodio i za tri poena, no Slaughter dovodi Poljace u vodstvo. 

Sada serija grešaka na obje strane koju prekida Gortat, ali Gordić uzvraća sa dva poena. 

Milošević za tri! Ponovo vodimo, sada je 12:13. Gruszecki pogađa za vodstvo Poljaka, Ivanović je zatražio time out.  Vrabac poravnava. Dobro je da Poljake ne ide šut za tri, do sada su promašili nekoliko pokušaja. Prva četvrtina je završena, rezultat je 16:18.

Elvedin Koro i Henrik na tribinama Arene u Monpeljeu

U Monpeljeu počinje meč prvog kola Evropskog prvenstva u košarci između reprezentacija Bosne i Hercegovine i Poljske. Među nekoliko hiljada gledalaca u Areni nalazi se i nekoliko stotina navijača naših Zmajeva“.

Među njima je i Elvedin Koro, koji je stigao iz Norveške, gdje živi, kako bi bodrio bh. tim.

- Optimista sam, mada me brine što nismo u najjačem sastavu. Sa mnom je i moj prijatelj Henrik. On je Norvežanin, ne zna bosanski jezik, ali postao je veliki navijač BiH, prije Eurobasketa u Francuskoj, putovao je sa mnom i na utakmice naše fudbalske reprezentacije - rekao nam je Koro.

Uz našu selekciju su i pripadnici navijačke grupe „BH Fanaticosi“.

image1

BH Fanaticosi podržavaju našu ekipu

14:50 - Podsjetimo, BiH će na Eurobasketu predstavljati: Nemanja Gordić, Alex Renfroe, Muhamed Pašalić, Dalibor Peršić, Marko Šutalo, Milan Milošević, Nedim Buza, Adin Vrabac, Draško Albijanić, Andrija Stipanović, Elmedin Kikanović, Edin Bavčić.

Jučer se na treningu povrijedio Miroslav Todić, a umjesto njega pozvan je Draško Albijanić. 

14:48 - Pred nama je utakmica prvog kola Grupe A Eurobasketa u Francuskoj u kojoj će se sastati naša reprezentacija i Poljska. 

Poljaci su favoriti, naročito kada je jasno da je naša ekipa znatno oslabljena neigranjem Teletovića, Đedovića i Nurkića. Selektor Duško Ivanović otkazao je jutrošnji trening Zmajeva, vjerovatno želeći da ih dodatno odmori pred ovaj susret. 

U dvorani Park & Suites Arena ima i naših navijača koji će bodriti Zmajeve.