BIH

Pad Islamskog svijeta: Arapske zemlje primile 0 izbjeglica

Dok se Sirija suočava sa najvećim egzodusom stanovništva u svojoj historiji

Autor:(Am. K.)

5.9.2015

Sirija se suočava sa najvećim egzodusom stanovništva u svojoj historiji nakon što je tu zemlju napustilo više od četiri miliona stanovnika. Dok su sve oči uprte u Evropu prema kojoj je većina izbjeglica krenula, da bi tamo našla spas i rješenje za svoje probleme, postavlja se logično pitanje šta je sa arapskim zemljama, prenosi N1.

Te iste zemlje koje se nazivaju Islamskim svijetom bacile su ljagu na svoje ime jer prema učenjima islama, iste vjere kojoj pripadaju većina izbjeglica iz Sirije, sveta dužnost je odgovoriti na bol i patnju izbjeglice te im iskazati gostoprimstvo. Pa i sam poslanik islama Muhammed bio je izbjeglica u Medini nakon što je osam godina bio protjeran iz Mekke.

Podatak da superbogata Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Katar i Kuvajt nisu primili niti jednu izbjeglicu "jednostavno zgražava", kaže voditelj odjela za izbjeglička i prava migranata Sherif Elsayid-Ali.

Stručnjak za pitanje izbjeglica Sultan Sooud al-Qassemi dodaje da je "krajnje vrijeme da bogate arapske zemlje promijene svoju politika prema izbjeglica iz Sirije".

"To je moralan, etičan i odgovoran korak koji moraju poduzeti", smatra Al-Qassemi.

sherif

Sherif Elsayid-Ali: Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Katar i Kuvajt nisu primili niti jednu izbjeglicu

Arapske zemlje se pravdaju da su odbile gostoprimstvo izbjeglicama zbog straha od mogućih terorista, razmišljaju, valjda, bolje da se tim pitanjem pozabavi Evropa.

 BBC podsjeća da niti jedna od ovih država nije potpisala Konvenciju izbjeglica 1951., koja definira "izbjeglicu kao osobu koja izzemlje bježi radi progona zbog rase, religije ili nacionalnosti".

Također, poražavajući je podatak da je SAD donirala četiri puta više pomoći od svih zemalja Arapskog poluostrva, koje se takmiče kako da sagrade što veći neboder ili da imaju skijalište usred pustinje.

Većina Sirijskih izbjeglica nalazi se u zemljama Bliskog istoka. Najviše ih je u Turskoj. Blizu 1,9 miliona ih živi u izbjegličkim kampovima u ovoj zemlji. Što se tiče Evrope Njemačka će primiti više od 800.000 izbjeglica i tako "podnijeti najveći teret".

Ostaje da se vidi hoće li bogati Arapi ostavit gradnju nebodera malo po strani i osvrnuti se na patnju Sirijaca, naroda s kojim dijele isto porijeklo.