BIH

Moore: Od Tužilaštva BiH tražimo saradnju i pristup predmetima ratnih zločina

Šef Misije OSCE-a u BiH održao press

A. Du.

5.9.2015

Ambasador Jonathan Moore, šef Misije OSCE-a u BiH, podržao je na današnjoj konferenciji za novinare zaključke Visokog sudskog I tužilačkog vijeća, kojim se dozvoljava ovoj međunarodnoj misiji pristup predmetima ratnih zločina na kojima radi Tužilaštvo BiH.

Za ove zaključke je rekao da oni još jednom potvrđuju da je OSCE-ova analiza rada na predmetima ratnih zločina Tužilaštva i Suda biH u skladu sa Općim okvirnim sporazumom za BiH.

- Ovi zaključci ponovo potvrđuju našu ulogu u pružanju podrške pravosudnim institucijama u BiH, uključujući Tužilaštvo BiH, a koju Misija daje već dugi niz godina. OSCE u potpunosti poštuje i promovira nezavisnost pravosuđa u BiH - kazao je on.

Dodao je da analiza koja je u toku stavlja fokus na rad dvije državne pravosudne institucije koje rade na predmetima ratnih zločina jer su najodgovornije za procesuiranje najtežih slučajeva.

- Misija ne traži informaciju koja otkriva identitete strana u određenim predmetima i potpuno je posvećena svojoj ulozi neutralnog posmatrača - istakao je on.

Moore je rekao da nakon odluke VSTV još nije dobio odgovor od Tužilaštva BiH koje je ranije odbilo saradnju sa OSCE-om po ovom pitanju. Izrazio je nadu da će se naredne sedmice direktno susresti sa glavnim tužiocem BiH Goranom Salihovićem kako bi raspravili ovo pitanje, uz napomenu da Sud BiH u vezi navedenog sarađuje sa OSCE-om odnosno nadležnom sutkinjom iz Velike Britanije Joannom Korner.