GLOBUS

Kurc: Problemi se neće riješiti sami od sebe

Povodom masovnog dolaska izbjeglica iz Mađarske u Austriju

Autor:Srna

5.9.2015

Ministar vanjskih poslova Austrije Sebastijan Kurc je, povodom masovnog dolaska izbjeglica iz Mađarske u Austriju, podsjetio da je i dalje na snazi Dablinski sporazum i naglasio da je neophodno da se probudi Evropa.

- Nadam se da će uslijediti buđenje jer ovako više ne može - poručio je šef austrijski diplomatije.

Prema njegovim rečima, prethodna noć je riješena na human način, ali ona mora otvoriti oči svima koliko je zamršena situacija u Evropi i koliko je dramatična.

Kurc smatra da broj izbjeglica koji dolazi iz Mađarske u Austriju neće ostati na 3.000, zbog čega insistira na evropskom odgovoru o izbjegličkoj krizi, prenose mediji.

Pozivajući se na izjavu makedonskog kolege Nikole Poposkog, Kurc je prenio da svakodnevno hiljade izbjeglica iz Grčke ulazi u Makedoniju da bi dalje putovali ka Austriji, NJemačkoj i Švedskoj.

Vara se onaj ko misli da će se problem sam od sebe riješiti, naglasio je Kurc, dodajući da će i tokom zime biti izbjeglica, kada se može očekivati smanjenje njihovog broja preko mediteranske rute, ali ne i preko balkanske.

On je podsjetio da šengenski sistem funkcioniše samo na osnovu bezbjednih spoljnih granica, a vezan je i za Dablinski sistem.

Kurc je upozorio i na tvrdnje makedonskih vlasti da se među izbjeglicama nalaze strani borci. 

- Imamo u vezi s tim i bezbjednosni problem, ako naše spoljne granice ne funkcionišu - poručio je šef austrijske diplomatije.