KOŠARKA

EVROPSKO PRVENSTVO U KOŠARCI BiH danas odmjerava snage sa Poljskom

Ivanović otkazao jutarnji trening

H. P. - E. J.

5.9.2015

Sve je spremno za početak Eurobasketa, koji se od danas do 20. septembra održava u četiri države - Francuskoj, Hrvatskoj, Njemačkoj i Latviji. Nas u BiH najviše zanima A grupa, a upravo će tim selektora Duška Ivanovića u 15 sati otvoriti takmičenje u francuskom Monpeljeu, protiv snažne poljske reprezentacije koju predvodi NBA centar Marčin Gortat (Marcin). 

Iako je kristalno jasno da su Poljaci favoriti u ovom susretu, njihov selektor Majk Tejlor, kako nam prenose kolege novinari iz te zemlje, (Mike Taylor) odlučno odbija tu ulogu tvrdeći da je prva utakmica uvijek najteža, bez obzira ko je s druge strane parketa. Bh. ekipu Tejlor je počastio kurtoaznim komplimentima, ističući kako je riječ o solidnom sastavu koji svakoj ekipi na EP može zadati ozbiljan udarac.

Naši košarkaši trebali su jutros održati još jedan trening pred utakmicu, ali su otkazali taj termin u Park & Suites Areni, najvjerovatnije u namjeri da igrači odmorni dočekaju duel s „poljskim čekićem“ Gortatom i ostalim društvom. 

Što se tiče prodaje ulaznice, organizatori zadovoljno traljaju ruke. Karte se prodaju od jutarnjih sati, a veliki dio dnevnih ulaznica već je rasprodat. Tužna je činjenica da to ipak ne znači da će dvorana na svakom meču biti ispunjena, s obzirom da su vlasnici dnevnih karata uglavnom opedijeljeni da gledaju samo po jednu utakmicu svakog dana, i to, u većini slučajeva, susrete domaćina Francuske. 

BiH će na smotri najboljih reprezentacija Evrope nastupiti bez NBA igrača Mirze Teletovića i Jusufa Nurkića, a pravo nastupa je zbog promjene državljanstva izgubio i bek Bayerna iz Münchena Nihad Đedović. 

Četiri prvoplasirane ekipe iz svake grupe će ostvariti plasman u narednu fazu takmičenja, a u borbi za četvrtfinale će se ukrstiti ekipe iz A i B grupe. 

Reprezentacija BiH drugi meč će igrati 6. septembra u 21 sat protiv domaćina Francuske, a meč trećeg kola protiv Izraela je na rasporedu dan kasnije od 17.30 sati. 

Slijedi dan pauze a zatim 9. septembra utakmica protiv Finske od 15 sati. U zadnjem kolu grupne faze BiH će 10. septembra odmjeriti snage sa selekcijom Rusije.