GLOBUS

(FOTO I VIDEO) MAĐARSKA IH NIJE HTJELA Krenuli pješke kroz noć iz Budimpešte za Austriju, a onda je Orban po njih poslao autobuse

Izbjeglička kriza

(Am. K.)

5.9.2015

Oko dvije hiljade izbjeglica stiglo je na austrijsku granicu iz Mađarske, a taj bi se broj tokom dana mogao udvostručiti, saopćila je austrijska policija.

Izbjeglice su po dolasku na granicu u Austriju ulazili pješice, a policija ih je usmjeravala prema željezničkoj stanici u Nickelsdorfu ili do velike koncertne dvorane gdje bi se trebali prijaviti oni koji žele ostati u Austriji, prenosi Jutarnji.hr.

Kako bi se omogućilo izbjeglicama koji ne žele ostati u toj zemlji da nastave put u pravcu Njemačke, austrijske željeznice organizirale su posebni voz koji će azilante prevesti dalje u smjeru Njemačke. Tokom dana planirano je više takvih vozova.

Nekoliko stotina izbjeglica ukrcalo se noćas u Budimpešti u autobuse koje su osigurale mađarske vlasti te se u dugačkoj koloni uputilo prema granici sa Austrijom.

Mađarska vlada prethodno je saopćila da će osigurati stotinu autobusa kojima bi se više stotina izbjeglica sa glavne željezničke stanice u Budimpešti i oni koji su krenuli pješice prema graničnom prijelazu s Austrijom, prevezlo do granice s tom zemljom.


 

Austrijski kancelar Werner Faymann na svom Facebook profilu napisao je kako su se Austrija i Njemačka dogovorile pustiti izbjeglice iz Mađarske da pređu granice i uđu u njihove zemlje.

Faymann je nakon razgovora s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom saopćio kako je ta odluka donesena na temelju trenutne situacije na mađarskoj granici i da je usaglašena s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.