GLOBUS

AMERIČKI GENERAL MARTIN DEMPSEY Slike utopljenog sirijskog dječaka imat će efekat kao masakr na Markalama

Čak 60 miliona izbjeglica širom svijeta

(Al. Ti.)

4.9.2015

General Martin Dempsey, načelnik Združenog štaba američke vojske, tvrdi da će velika izbjeglička kriza na globalnom nivou trajati 20 godina zbog 60 miliona izbjeglica koliko je danas u svijetu. On je naveo da se "svijet zaustavio i pogledao Sarajevo" nakon napada na pijacu Markale 1995. i da bi takav efekat mogla da sada izazove fotografija utopljenog sirijskog dječaka.

U intervjuu za BBC News Dempsey je rekao da je priliv migranata u Evropu bio "najistaknutije pitanje" o kojem su SAD i vojni videri NATO-a raspravljali na redovnim sastancima u proteklih nekoliko mjeseci.

- U južnoj Evropi osjećaju da ne dobijaju dovoljno podrške da se izbore s ovim izazovom, u centralnoj i sjevernoj Evropi lideri osjećaju da se radi o problemu koji treba da se rješava na jugu. Ipak, mislim da počinje polako da se shvata da ovo jeste prava kriza - smatra Dempsey, koji će 1. oktobra predati dužnost generalu Josephu Dunfordu.

Dempsy je naveo da je pitanje migranata koji bježe od nasilja u Siriji i sjevernoj Africi "nešto što ga brine". Slika trogodišnjeg sirijskog dječaka koji se utopio kod turske obale podstakla je pažnju prema migrantima koji očajnički bježe u Evropu od rata u Siriji.

ajlan-234

Maleni dječak Aylan: Fotografija koja je šokirala cijeli svijet

Po američkom generalu, ove fotografije mogle bi da imaju sličan uticaj kao i minobacački napad na pijacu Markale u Sarajevu koji je preokrenuo javnost u korist intervencije NATO-a u BiH.

- Sjećam se da je svijet stao i pogledao Sarajevo. Danas postoji 60 miliona izbjeglica u svijetu, 42.000 porodica dnevno po podacima UN-a idu u izbjeglištvo, a stiče se utisak da interesovanje javnosti nije na nivou onog koje je taj jedan incident u Sarajevu izazvao prije 20 godina -  kazao je Dempsey.

On smatra da su posljedice raspada porodica među tih 60 miliona izbjeglica problem koji će budući lideri morati da rješavaju decenijama.

- Moje mišljenje u vezi s ovim jeste da moramo da unilateralno i u saradnji sa partnerima gledamo na ova pitanja kao na generacijski problem i da se organizujemo i snabdijemo da bi se na na održivom nivou suočavali s ovim narednih 20 godina - rekao je Dempsey.