KOLUMNE

Vrhunac bezobzirnosti

Ličnost dana Viktor Orban

E. H.

5.9.2015

Nakon slike tijela tragično stradalog dječaka Ajlana na obalama poznatog turskog ljetovališta, premijer Mađarske imao je snage i obraza izgovoriti da Mađari ili on lično ne žele veliki broj muslimana u svojoj zemlji. Poslije te slike za koju su mnogi kazali da je kraj humanosti Evrope, premijer je rekao: “Mi, Mađari, plašimo se.”

Možda je premijer mislio na Ajlana ili njegovog brata? Čega se plaše Mađari? Gladnih, bosonogih i izmorenih izbjeglica koje su pobjegle iz svojih domova da bi preživjele! Zna li premijer kroz šta su ti ljudi prošli da bi došli do “njegove” Mađarske, u kojoj, prema svim informacijama, ne žele ni ostati. Možda bi bilo bolje da se premijer zapita kakva mu je to država u kojoj ni izbjeglice ne žele ostati?

To je ta Mađarska koja je počela podizati prvi evropski zid nakon pada Berlinskog, to je ona Mađarska koja prema njegovim najavama planira graditi još jedan zid na granici s Hrvatskom, ona Mađarska koja je angažirala vojsku protiv izbjeglica. Ustvari, kazao je da to nisu izbjeglice i da ne dolaze iz ratom zahvaćenih područja, već da su to ilegalni migranti koji su došli da mu “pokvare” Mađarsku.

Viktor Orban je rođen u Stolnom Biogradu 1963. godine. Diplomirani je pravnik i lider kršćansko-konzervativnog Fidesza, vladajuće stranke u Mađarskoj.