BIH

Visoko ima piramide, a Bihać katakombe!

OTKRIĆA Kenan Mešić i Sandi Begić na tragu svjetske atrakcije u gradu na Uni

Autor:M. DEDIĆ

4.9.2015

Bihać je pun podzemnih hodnika koji su kroz povijest ovog grada na sjeverozapadnim bedemima Bosne služili za evakuaciju stanovništva, prijevoz oružja i hrane. Ispod današnje Kapetanove kule koja je služila kao zatvor prokopani su hodnici kroz koje su bježali sužnji, kaže legenda. 

Probno snimanje

To navode mladi Bišćani Kenan Mešić i Sandi Begić koji se, dok čekaju na upis na fakultet, amaterski bave proučavanjem podzemnih hodnika u staroj gradskoj jezgri Bihaća ponukani učestalim propadanjem tla, ali i poznatim činjenicama i legendama. 

- Prošle godine urušilo se tlo ispred gradskog kafića "Avlija". Komunalci su zatrpali i sanirali rupu, a nadležne institucije za kulturno naslijeđe trebale su, vjerovatno, istražiti podzemlje gradske jezgre - ističu Kenan i Sandi.

Vode nas do jednog podzemnog hodnika u sklopu zaštićene historijske građevine Konak na lijevoj obali Une. Šta se krije ispod grada na Uni nagađa se, ali dio istine otkriva restaurator Mirzet Mujadžić.

mirzet-mujadzic

Mujadžić: Nešto ima

- Probno geofizičko snimanje na položajima blizu Kapetanove kule i s vanjske strane bedema otkrilo je mnoštvo podataka o rasporedu i količini čvrstih struktura ispod površine tla - kaže Mujadžić, uz potvrdu da je metoda georadarskog snimanja efikasna i adekvatna za ovakva istraživanja.

On dodaje da za preciznu interpretaciju "šta se krije ispod Bihaća" treba provesti sistematsko istraživanje.

Povezivanje obala

S druge strane, Mešić i Begić obavili su brojne razgovore s građanima, čuli različite priče i legende koje u Bihaću važe kao vjerodostojne, pa i onu da su podzemni kanali povezivali obale Une ispod površine rijeke. Navodno, ostaci zarušenih hodnika mogu se pronaći na desnoj obali Une, u blizini današnje Medicinske škole.

bihac-podzemni-hodnici-1

Georadarske skice: Podzemni hodnici postoje

- Visoko ima piramide, a Bihać podzemne hodnike! Oni, svakako, trebaju postati svjetska turistička atrakcija - razmišljaju Kenan i Sandi.