GLOBUS

NESRETNI OTAC SAHRANIO SINOVE I SUPRUGU Saznao da su mu pripadnici ISIL-a ubili još 11 članova porodice

Velika porodična tragedija koja je šokirala svijet

(Al. Ti.)

4.9.2015

Trogodišnji Ajlan Kurdi, čija je tragična smrt privukla još veću pozornost na sudbinu izbjeglica i migranata koji nastoje početi novi život u Europi, pokopan je u petak u Kobaneu s bratom i majkom.

Pokopu Ajlana, njegova petogodišnjeg brata Galiba i majke Rehan prisustvovali su stanovnici Kobanea i gradski dužnosnici. Troje članova iste porodice utopilo se pred turskom obalom nastojeći iz te zemlje doploviti do grčkoga otoka Kosa.

ajlan-2

Dječakov otac Abdulah, jedini član porodice koji je preživio nesreću, za kurdsku je televiziju kazao kako se nada da će njihova priča potaknuti svijet da se angažira na većoj pomoći izbjeglicama.

Pogrebna povorka prošla je ratom razrušenim Kobaneom, gradom koji su u četveromjesečnim napadima prošle godine uništili džihadisti ISIL-a.

ajlan-3

"Cijeli je svijet ožalošćen i u suzama", kazao je Mustafa Ebde, novinar porijeklom iz Kobanea, dodajući kako je Ajlanov i Galibov otac shrvan i u šoku.

Ožalošćeni otac koji se vrtio u Kobane kako bi pokopao svoje najbliže saznao je da je još 11 članova njegove porodice ubijeno od strane ISIL-a u junu, piše Daily Mail.

Fotografija na kojoj se vidi beživotno tijelo trogodišnjeg dječačića koje je more izbacilo na jednu tursku plažu, putem društvenih mreža obišla je svijet.