VIJESTI

SLOŽEN ZAHVAT Banjalučki ljekari uradili rekonstrukciju donje vilice

Klinika za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju

Srna

4.9.2015

Tim ljekara iz Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju i Klinike za maksilofacijalnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske zajedno sa timom ljekara iz Vojnomedicinske akademije Beograd, prvi put je izveo složeni operativni zahvat - rekonstrukciju donje vilice fibularnim režnjem. 

Riječ je o operaciji rekonstrukcije defekta donje vilice nakon odstranjenja uznapredovalog tumora koštanog tkiva donje vilice – mandibule, saopšteno je iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Rekonstrukcija se obavlja mikrohirurškim transferom koštanog vaskularizovanog režnja sa potkoljenice - fibularni režanj, pri čemu se sa koštanim vaskularizovanim tkivom rekonstruiše, odnosno, pravi nova donja vilica. 

Prvi put u BiH

Iz UKC Republike Srpske ističu da ova operacija predstavlja najkompleksniji operativni zahvat iz oblasti mikrovaskularne rekonstruktivne hirurgije koja se po prvi put radi na prostorima BiH. 

- S obzirom na složenost operativnog zahvata, osim izuzetne stručnosti, potreban je i timski rad sa uvježbanim i pripremljenim stručnim medicinskim osobljem različitih specijalnosti koje učestvuje u obavljanju ovog komplikovanog operativnog zahvata - navode iz UKC Republike Srpske. 

Moguća neželjena komplikacija je nekroza režnja, ali i sve rane postoperativne komplikacije kao što su infekcija, krvarenje i neadekvatan postoperativni ožiljak. 

Izvođenje ovog složenog operativnog zahvata je od izuzetne važnosti za UKC Republike Srpske, jer na taj način postaje jedna od nekoliko zdravstvenih ustanova u regionu koje se bave mikrohirurgijom i u kojima postoji mogućnosti za obavljanje ovog operativnog zahvata. 

Tim specijalista

U saopštenju se navodi da se značaj za pacijente UKC Republike Srpske ogleda u tome da neće više biti upućivani u druge zdravstvene centre u regionu da bi bili podvrgnuti ovim složenim operativnim zahvatima. 

Složeni operativni zahvat izveli specijalista plastično-rekonstruktivne i estetske hirurgije iz VMA Beograd Marijan Novaković, maksilofacijani hirurg iz VMA Nebojša Jović, načelnik Klinike za plastično-rekonstruktivnu hirurgiju Nikola Baroš, specijalista plastično-rekonstruktivne hirurgije Nikola Ostojić, specijalista plastično-rekonstruktivne hirurgije iz VMA Beograd Miljan Petković, specijalizant plastično- rekonstruktive hirurgije, načelnik Klinike za maksilofacijalnu hirurgiju Marinko Karalić.

U izvođenju ovog operativnog zahvata učestvovali su i specijalista maksilofacijane hirurgije Zorica Novaković, specijalista otorinolaringolog Gospava Majstorović, specijalista anesteziolog Dragan Sandić, specijalizant anestezije Dragan Radusinović, anestetetičar, te instrumentari Radmila Mandić, Darinka Bosić, Varnava Gavrić, Arnela Marjanović i Davor Dragušić.