BIH

Šarović: Mlijeko iz BiH je istog ili boljeg kvaliteta nego mlijeko iz Hrvatske

Očekuje se pozitivno rješenje

G. D.

4.9.2015

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je danas u Banjoj Luci da je mlijeko iz BiH istog ili boljeg kvaliteta nego mlijeko iz Hrvatske. On je u razgovoru sa ministrima poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i FBiH Stevom Mirjanićem i Šemsudinom Dedićem ponovio da će intenzivirati aktivnosti koje se odnose na uklanjanje zabrane izvoza mlijeka iz BiH u Evropsku uniju.

Šarović je ponovio da od narednih razgovora u Briselu očekuje pozitivan odgovor za BiH, a ukoliko do toga ne dođe BiH ima spreman odgovor.

- Znamo koje će to biti mjere, ali nećemo to sada saopštiti. Apsolutno smo uvjereni u pozitivan ishod. I dalje je apsolutni prioritet obezbjeđenje uslova za izvoz mlijeka. Moramo ispuniti sve tačke Akcionog plana, uključujući i podizanje nivoa spremnosti domaćih farmi, kvaliteta mlijeka i spremnosti domaćih mljekara na ispunjavanju zahtjeva - rekao je Šarović.

Dedić je dodao da se očekuje pozitivno rješenje za izvoz mlijeka iz četiri bh. mljekare u EU, a pozivaju i građane da kupuju domaće mlijeko. Mirjanić je dodao da treba preduzeti unutrašnje mjere za stvaranje uslova da veći broj farmi može da izvozi mlijeko, za šta je presudan kvalitet proizvoda i obilježavanje životinja.