BIH

FEDERALNO MINSTARSTVO OBRAZOVANJA Potrebno je osigurati ista prava i uslove za svu djecu u RS-u

Vlasti u Republici Srpskoj pozvane da poduzmu neophodne aktivnosti

Fena

4.9.2015

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke pozvalo je nadležne obrazovne vlasti u Republici Srpskoj da hitno poduzmu neophodne aktivnosti kako bi se osigurala istovjetna prava i uslovi obrazovanja za svu djecu u Republici Srpskoj, bez obzira na nacionalnu, vjersku i etničku pripadnost, saopćeno je iz tog ministarstva.

 Zbog i dalje prisutnih problema u obrazovanju djece povratnika u tom entitetu, Ministarstvo drži da je krajnje vrijeme da o ovom pitanju reagira i međunarodna zajednica, te predlaže što skorije održavanje zajedničkog sastanka svih zainteresiranih strana kako bi se došlo do konačnih rješenja. 

 Iz Federalnog ministarstva obrazovanja podsjećaju na Privremeni sporazum o zadovoljavanju posebnih potreba i prava djece povratnika, iz 2002. godine, koji su usaglasili tadašnji ministri obrazovanja bh.entiteta, kao i svi tadašnji kantonalni ministri obrazovanja, a "uzimajući u obzir ustavno pravo povratnika i pravo njihove djece na adekvatno obrazovanje, odnosno uočavajući potrebu za zadovoljavanjem posebnih potreba i prava djece povratnika u okviru Sporazuma koji će ponuditi jednaka privremena rješenja za sve i garantirati prava svih konstitutivnih naroda". 

 Tako se, kako stoji u saopćenju, u tački 2. Sporazuma navodi: „U vezi s tzv. nacionalnom grupom predmeta (jezik i književnost, historija i geografija, odnosno priroda i društvo u početnim razredima osnovne škole, te vjeronauka), roditelji će imati mogućnost da biraju između entitetskog, odnosno kantonalnog-županijskog ili nastavnog plana i programa po vlastitom izboru“. Nadalje, u tački 5. Sporazuma se navodi: „Oba entitetska ministarstva obrazovanja će se odmah angažirati kako bi pronašla trajnija rješenja za pitanja obrazovanja povratnika i zadovoljavanje posebnih potreba i prava svih konstitutivnih naroda, što će zahtijevati, naprimjer, usvajanje novih zakona u oblasti obrazovanja, izradu novih planova i programa, kao i udžbenika koji neće sadržavati nikakve sporne materijale, opće poštivanje ljudskih prava učenika/studenata, roditelja i nastavnika te ponovo zapošljavanje nastavnika u školama u kojima su predavali prije rata. Ovaj sporazum će ostati na snazi dok se ne ispune navedeni uvjeti“. 

 Također, Planom provedbe Privremenog sporazuma o zadovoljavanju posebnih potreba i prava djece-povratnika, pod tačkom III.3. a) i b) se, između ostalog, navodi: „U školama gdje ima 18 ili više učenika u razredu (ili minimalan broj propisan zakonom koji se traži za mješovite razrede) škole su dužne organizirati redovnu nastavu za pomenute predmete, umjesto predmeta nacionalne grupe predmeta koji se trenutno podučavaju. U školama, u kojima postoji manje od 18 učenika u razredu škole će biti dužne nastavu organizirati prema odluci nadležnog ministarstva. Svi predmeti nacionalne grupe predmeta bit će predavani u školskim prostorijama. Škole će osigurati da, u cilju racionalizacije izvođenja nastava, umjesto prijevoza učenika za prisustvo predavanju nacionalne grupe predmeta, nastavnici dolaze učenicima“. 

 "Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke ovim putem želi informirati javnost da se nacionalna grupa predmeta za učenike srpske nacionalnosti i dalje izučava u školama u Federaciji Bosne i Hercegovine, u onim područjima i mjestima gdje je iskazan interes učenika i roditelja za takav vid nastave. Stoga će se Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i dalje, u okviru svojih nadležnosti, zalagati za ukidanje svakog vida diskriminacije i segregacije u obrazovanju", navodi se u saopćenju.