BIH

USPJEŠNO IZVEDEN ZAHVAT Na UKCS-u izvršena replantacija palca pacijenta

Na Klinici za rekonstruktivnu i plastičnu hirurgiju

Fena

4.9.2015

Na Klinici za rekonstruktivnu i plastičnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo (UKCS) izveden je još jedan u nizu visoko sofisticiranih operativnih zahvata replantacije palca. 

Zahvat je izveden pacijentu inicijala T.E. (1984.), koji je iz Viteza upućen na Kliniku za plastičnu i rekonstrutkivnu hirurgiju UKCS-a radi traumatske amputacije palca lijeve šake. 

Po prijemu, nakon preoperativne pripreme, urađen je operativni zahvat replantacije amputiranog palca koji su timski izveli dr. Vanis Dujso i mr.sci.dr. Goran Obradović, anesteziologinja dr. Lejla Dreca, anestetičarka Alma Gagula, instrumentar Nermin Begić i tehničar Danijel Grcić.

klinika-sarajevo-prst1 

- Urađeni operativni zahvat je izuzetno izazovan, u smislu tehničke mikrohirurške izvodivosti, s obzirom na to da je nivo amputacije bio u visini zgloba palca, s promjerom arterije oko 0,5 mm i promjerom vena oko 0,7 mm - saopćila je Služba za odnose s javnošću UKCS-a. 

Operativni zahvat trajao je oko 180 minuta, a po završetku uspostavljena je cirkulacija i vitalnost prsta. Zahvaljujući adekvatnoj postoperativnoj njezi osoblja sestara i tehničara Klinike, postoperativni tok je protekao uredno, a prst je vitalan. 

Uspjeh te operacije svrstava Kliniku za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju i Univerzitetski klinički centar Sarajevo u vrh svjetskih mikrohirurških medicinskih centara.