BIH

Evo protiv kojih osoba je Tužilaštvo BiH podiglo optužbe za zločine u Stocu

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine

Autor:A. Vr.

4.9.2015

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

- Pažin Mileta, rođenog 02.04.1961. godine u Hodovu, općina Stolac, gdje je i nastanjen, državljanin BiH i R Hrvatske,

- Raguž Mirka, rođenog 23.07.1948. godine u Njivicama, općina Stolac, gdje je i nastanjen, državljanin BiH,

- Marković Ivice, rođenog 10.05.1959. godine u selu Borojevići, općina Stolac, gdje je i nastanjen, državljanin BiH, i

- Krešić Vide, rođenog 15.09.1956. godine u selu Borojevići, općina Stolac, gdje je i nastanjen, državljanin BiH.

Navedeni optuženi terete se da su, za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, u vrijeme oružanog sukoba između HVO-a i Armije R BiH, u periodu od 13.07. do mjeseca augusta 1993. godine, na području općine Stolac, u svojstvu pripadnika HVO-a, a optuženi Pažin Mile i Raguž Mirko i u svojstvu komandanta i dokomandanta Civilne zaštite Stolac, počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. tačke c), e), d) i f) u vezi sa članom 180. stav 1. KZ-a BiH.

U okviru širokog i sistematičnog napada HVO-a na bošnjačko stanovništvo na širem području općine Stolac, nezakonito lišavani civili, među kojima žene, djeca, starija lica i nekoliko muškaraca, sa mjesta Pješevac, Đulića mahala, Kaplan mahala, Humačkići, Zilići i drugih okolnih mjesta, su prvo zatvarani i protivpravno držani zatvoreni u zatvoreničkom centru Osnovne škole „Branko Šotra“ u Crnićima, općina Stolac, a potom prisilno premješteni u zatvoreničke objekte u Đulića i Kaplana mahalama, gdje su boravili u nehumanim uslovima, izloženi psihičkom i fizičkom maltretiranju.

Optuženi Pažin Mile i Raguž Mirko su rukovodili zatvoreničkim objektima i bili odgovorni za uslove zatvorenika, kako u pogledu uslova života tako i pogledu njihove sigurnosti.

Zatvorenici su držani u nečovječnim uslovima, mučeni, pljačkani, premlaćivani i zlostavljani na izuzetno ponižavajuće načine.

Usljed zlostavljanja mnogim zatvorenicima bile su nanesene teške fizičke ozljede i nije im pružana adekvatna ljekarska pomoć, a tjerani su i odvođeni i na prinudne radove.

Zatvaranje i zlostavljanje su ostavili teške i trajne posljedice na žrtvama počinjenih zločina.

Nakon zadržavanja u zatvoreničkim objektima, Đulića i Kaplana mahali i VP domu u Stocu, sva hapšena lica bošnjačke nacionalnosti, nakon oduzimanja i pljačkanja novca i drugih dragocjenosti, trpana su u kamione i odvezena na područje Blagaja općina Mostar, koje je bilo pod kontrolom Armije R BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.