CRNA HRONIKA

KEKEROVIĆ PRIZNAO KRIVICU Izrečena mu dosad najveća kazna za finansijski kriminal

Tužilaštvo BiH

Autor:Dž. Č.

4.9.2015

Mladen Kekerović, koji se tereti za krivična djela organizovani kriminal, pranje novca i poreske utaje, sprečavanje dokazivanja, te falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, sporazumno je priznao krivicu za finansijski kriminal.

Najveća kazna

Predviđena mu je jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 10 godina i oduzimanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od 4.041.109 KM.

Ovo je najveća predviđena kazna u predmetima financijskog kriminala i priznanje krivnje koje će pomoći u procesuiranju više predmeta višemilionskog financijskog kriminala, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Također, sporazumno priznanje sklopila su i poduzeća "MB Kekerović" i "Trgopromet Dragan", čiji je Kekerović ovlašteni zastupnik.

Na ovaj način u budžet države Bosne i Hercegovine vratit će se iznos od oko 4 miliona KM.

Uvezana organizacija

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu u predmetu "Mladen Kekerović i drugi" u decembru 2013. godine.

Optužnica se odnosi na 23 fizička i pravna lica. Optuženi se terete se da su u dužem vremenskom periodu, djelujući kao uvezana organizacija, u međusobnom dogovoru izvršili poresku utaju i nezakoniti povrat PDV-a u iznosu od oko 10 miliona KM.

Tužilaštvo BiH je zatražilo, a Sud odobrio blokadu imovine u višemilionskim iznosima, koja se odnosi na nekretnine, odnosno poslovne zgrade i objekte, kao i kuće na području Laktaša, Kozarske Dubice, Prijedora i drugih gradova, kao i blokadu pokretne imovine koja se odnosi na mašine i teretna vozila.

Riječ je o najopsežnijoj optužnici za krivična djela finansijskog kriminala podignutoj u postdejtonskoj BiH.