GLOBUS

MAJKA UTOPLJENIH DJEČAKA IZ SIRIJE NIJE HTJELA U BROD ZA GRČKU "Rekla mi je da ne zna plivat!"

Priča o kojoj bruji cijeli svijet

Autor:(A. Vr.)

4.9.2015

Teta dvojice utopljenih dječaka iz Sirije kazala je kako se nada da će ova tragedija probuditi ljude kako bi obratili pažnju na izbjegličku krizu.

- Moj brat Abdulah kazao mi je kako se trudio svim silama spasiti djecu. Kada je shvatio da je njegov petogodišnji sin Ghalib preminuo u njegovim rukama, krenuo je prema Aylanu, no i on je bio mrtav. Tada je pokušao spasiti svoju ženu Rehan (35) ali nije uspio - kazala je Tima Kurdi koja je pokušala u Kanadu dovući braću, no kada je jednom bratu azil odbijen, znala je da nema nade ni za Abdulaha.

Muhamedov zahtjev za azil predala je prvi jer su, kaže, njegova djeca bila starija i trebala su ići u školu.

- Bilo mi je jako teško reći im da ih ne mogu dovesti ovdje - kazala je.

Muhamed se smjestio u Njemačkoj, gdje je i Abdulah s porodicom htio doći. No, njegova se supruga jako bojala plovidbe morem do Grčke.

- Rekla mi je da ne želi ići jer ne zna plivati, a ja sam joj odgovorio da samo stavi prsluk i da će sve biti dobro - ispričao je Abdulah.

o-aylan-and-galip-kurdi-570

Tima Kurdi napomenula je kako je učinila sve da pomogne svom bratu i porodici, te da im je poslala 5.000 dolara da plate krijumčaru za bijeg.

- Nisam im trebala poslati novac - kazala je uplakana Tima koja se u Kanadu preselila 1992. nakon što se udala za Kanađanina.

Abdulah se danas s lijesovima porodica vratio u Kobane kako bi pokopao svoju porodicu. Dugi konvoj ispratio je oca iz ljetovališta Bodrum, gdje su pronađena tijela, do sirijske granice. U gradu su bile u tijeku pripreme za pokop 'žrtava Kobanea koji su platili svojim životom bijeg od rata', po lokalnim vlastima.

Turska je policija objavila kako je uhapsila četiri osobe odgovorne za smrt 12 izbjeglica među kojima su i tri člana porodice Kurdi.

Sirijski grad Kobane na granici s Turskom poprište je intenzivne borbe posljednjih godinu dana, a proteklih mjeseci kurdske snage pokušavaju ga odbraniti od Islamske države.

Tima Kurdi upitana što bi trebalo učiniti kako bi spriječili buduće tragedije odgovorila je - 'Zaustaviti rat'.