KULTURA

Šta će donijeti novi ljudi u foteljama

SARAJEVO Teatarske kuće promijenile rukovodioce

T. ĐEVIĆ

4.9.2015

U novu sezonu pozorišne kuće u Sarajevu ulaze s novim upravama i čelnim ljudima. Tako je u hramu kulture na Obali, Narodnom pozorištu, umjesto dosadašnje v. d. direktorice Gordane Hrenovice, izabrana Marijela Margeta-Hašimbegović. Scenografkinja i višegodišnji rukovodilac Tehničke službe u ovoj teatarskoj kući od 31. avgusta preuzela je dužnost. Kaže da je ovu vijest prihvatila sasvim prirodno, s obzirom na to da je trenutno situacija takva da zahtijeva određene kadrovske izmjene pojavom novog Zakona o radu. 
 
Veliki izazov
 
- Smatram da će moje znanje, iskustvo i sve ono čime sam doprinijela u dugogodišnjem radu biti pozitivno iskorišteno u nacionalnom teatru. Odlično poznajem organizacionu jedinicu, strukturu pozorišta te produkcijski dio. Svakako da je ovo veliki izazov. Ono što nesebično mogu podijeliti je velika ljubav prema pozorištu. Ono je živi organizam, nema modela i recepta za koji možete reći da je tačan i ispravan kako bi se došlo do određenih rezultata – navodi Hašimbegović.

marijela-margeta-hasimbegovic
 

Margeta Hašimbegović

Ističe da će u narednom periodu sa svojim kreativnim timom naći modus kako bi prepoznali ukus publike te kreirati umjetnički program koji će zadovoljiti i finansijski i umjetnički aspekt.
 
- Trudit ćemo se da na osnovu iskustva i očuvanja kontinuiteta umjetničke i estetske djelatnosti pozorišta očuvamo značaj Narodnog pozorišta. Dešava se da imate najbolji ansambl, najboljeg reditelja i tekst, ali da publika jednostavno ne prihvati tu predstavu. Prosto se ne desi interakcija s publikom. NPS treba biti stub svih pozorišta. Kad imate stalne finansijske restrikcije, ne smijemo dozvoliti da pojeftine naš umjetnički nivo - ističe Margeta Hašimbegović.
 
Umjetnička sezona u Narodnom pozorištu Sarajevo bit će otvorena 11. septembra gala koncertom hora Opere i Sarajevske filharmonije, koji će ozvaničiti lijep početak druženja s publikom.
 
- Sigurna sam da ćemo programom zadovoljiti širu populaciju, tako da će u nastavku biti sadržaja i za srednjoškolce i penzionere. Planiramo šarolik program koji će biti u službi nacionalnog teatra. Pozorište je moj drugi dom i iskreno ćemo se potruditi da napravimo nešto u okviru mogućeg, ali i nemogućeg, kako bismo dobili najbolje rezultate - govori Margeta–Hašimbegović.
 
Odgovornost i čast
 
Početkom nove sezone i Kamerni teatar 55 dobit će novog direktora, a to će najvjerovatnije biti glumac Emir Hadžihafizbegović. Ovu funkciju je do sada obavljao glumac Dragan Jovičić, koji će krajem mjeseca svoje mjesto ustupiti novom direktoru. Jovičić navodi da je zadovoljan svojim radom, koji je obavljao u okviru mogućnosti, te ostavlja ugodnu radnu atmosferu u ovom pozorištu.

dragan-jovicic-1-ff
 

Dragan Jovičić

- Sigurno da će onaj ko dođe na moje mjesto imati, što se tiče međuljudskih odnosa, lijepu stvaralačku atmosferu. Mislim da će bolji dani doći, jer treba ostaviti mjesto za drugog koji će biti bolji. Neću novom direktoru davati samo savjete već ćemo razgovarati o stvarima koje se tiču pozorišta. Biti direktor jedne pozorišne kuće je velika odgovornost i čast. Trebalo je izdržati, jer vremena nisu pogodna, ali moramo se boriti i tražiti svoje mjesto - govori Jovičić.
 
Nakon isteka mandata Jovičić će ostati dio ansambla Kamernog teatra 55, koji svoja vrata za publiku otvara 18. septembra. 

 mario-drmac-57

Mario Drmać

Umjesto višedecenijskog direktora Pozorišta mladih Sarajevo Nermina Tulića ovu funkciju od sada bi trebao obavljati glumac Mario Drmać, kojeg je predložio Upravni odbor Pozorišta. Uskoro se očekuje i zvanična potvrda njegovog imenovanja. Drmać kaže da je iznenađen ovom informacijom te da do zvanične potvrde njegovog imenovanja nije u mogućnosti ništa komentirati. 
 
Inače, svi novoizabrani i predloženi kadrovi na rukovodeće funkcije su dugogodišnji uposlenici ovih pozorišnih kuća.
 

SARTR s aktuelnim direktorom

 nihad-kresevljakovic-15-ff

Kreševljaković: Kraj mandata u decembru
 
Mandat direktoru Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) Nihadu Kreševljakoviću istječe krajem ove godine. Kako on kaže, niko do sada nije spominjao bilo kakvu promjenu u vodećoj strukturi pozorišta.
 
- Moj mandat ističe u decembru. Inače, naš izvještaj je jedan od rijetkih koji je prošao na Skupštini Kantona Sarajevo. Radili smo i tokom ljeta, a umjetničku sezonu otvaramo 7. septembra predstavom "Još jedan vrt zemaljskih radosti" - kazao je Kreševljaković.