GLOBUS

ORBAN Evropi prijete milioni migranata, postat ćemo manjina na vlastitom kontinentu

Mađarski premijer za državni radio

Fena

4.9.2015

Mađarski i poljski dužnosnici u petak su upozorili da Evropi prijete milioni migranata ukoliko se budu ignorirali uzroci izbjegličke krize i Evropa ne zaštiti svoje granice. 

Rijeka migranata koja se slijeva u Evropu beskonačna je i ukoliko Evropska unija ne zaštiti svoje granice mogu stići deseci miliona novih, kazao je u petak mađarski premijer Viktor Orban. 

Zaštita granica

- Stvarnost je da Evropi prijeti ogromni priliv ljudi, mnogo desetaka miliona moglo bi stići u Evropu - rekao je za državni radio.

- Sada govorimo o stotinama hiljada no sljedeće godine govorit ćemo o milionima i tome nema kraja. Odjednom vidjet ćemo da smo postali manjina na vlastitom kontinentu - kazao je pozivajući Evropu da "pokaže snagu u zaštiti svojih granica". 

Evropa se mora pozabaviti uzrocima dolaska migranata a ne se samo koncentrirati na to kako da ih razdijeli među zemljama jer će se uskoro suočiti s milionima, upozorio je poljski ministar vanjskih poslova Grzegorz Schetyna. 

- Razmjeri migracije su ogromni pa se ne možemo usmjeriti, a govorimo o čitavoj Evropi, na raspodjeljivanje ilegalnih migranata bez da se borimo protiv uzroka njihova dolaska - kazao je Schetyna za Radio Zet. 

Angažirati vojsku

- Moramo razmisliti kako da zaustavimo ilegalnu imigraciju. U suprotnom ćemo uskoro imati tri-četiri miliona ekonomskih izbjeglica - poručio je. 

Mađarska je izgradila žičanu ogradu prema Srbiji a najavila je da će u slučaju potrebe isto učiniti i na granici prema Hrvatskoj. Najavila je i da će prema potrebi angažirati vojsku na granicama, te se sprema donijeti zakone kojima će oštro kažnjavati ilegalne ulaske u zemlju. 

Visoki povjerenik UN-a za izbjeglice (UNHCR) Antonio Guterres pozvao je u petak na raspoređivanje najmanje 200.000 podnositelja zahtjeva za azilom u EU i ocijenio da bi sve članice EU trebale imati obvezu sudjelovanja u tom programu. 

- Osobe koje imaju valjan zahtjev za zaštitom trebaju se potom uključiti u program masovnog preseljenja uz obavezno sudjelovanje svih zemalja članica EU. Preliminarna procjena ukazuje na potencijalnu potrebu povećanja mogućnosti preseljenja na 200.000 mjesta - napisao je Guterres u saopćenju.