BIH

Stranka za BiH osuđuje Dodikov prijedlog da poslanike samoproglašene Narodne skupštine RS nagradi penzijama

Dobit će 1.200 KM

Fena

4.9.2015

Stranka za Bosnu i Hercegovinu najoštrije osuđuje prijedlog predsjednika manjeg bh. entiteta Milorada Dodika da poslanike prvog saziva samoproglašene Narodne skupštine Republike Srpske nagradi penzijama od 1.200 KM. 

 - Ne samo njih, nego i njihovu djecu pa čak i unuke. To je zabrinjavajuće iz više razloga, a prije svega što će porezni obveznici, građani manjeg bh.entiteta, nad kojima je počinjen genocid, morati izdvajati i za ratne zločince poput Karadžića, Plavšić, Krajišnika, Buhe i mnogih drugih koji su planirali i izvršavali zločine, a kasnije su i osuđeni od Međunarodnog suda pravde u Haagu - navodi se u saopćenju Stranka za BiH. 

Poznato je, kako se dodaje, da je ta ista politika smišljena u tom samoproglašenom parlamentu izvršila etničko čišćenje hrvatskog i bošnjačkog stanovništva s teritorije koju su kontrolirali. Član tog parlamenta bio je i sadašnji predsjednik siromašnijeg dijela Bosne i Hercegovine - Milorad Dodik. 

 - Pored svih drugih ponižavanja koja dolaze od Dodika, ovo je posljednje u nizu, te je zabrinjavajuće do koje mjere se ide s provokacijama pred očima domaće javnosti i međunarodne zajednice. Uvježbavanje i širenje ovakve vrste fašizma je neviđeno na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata, a sve uz šutnju i toleriranje međunarodne, a, nažalost, i dijela domaće javnosti - navode iz Press službe Stranke za Bosnu i Hercegovinu.