BIH

PRIVATNI POLIGRAF Istina košta 100 KM!

Na Fakultetu za sigurnost i zaštitu u Banjoj Luci

E. MASLO

5.9.2015

Jedne prilike vlasnik veledrogerije koji je htio zaposliti farmaceuta, nakon intervjua suzio je krug na troje najboljih. Kako je dobrovoljni pristanak radnika da se poligrafski testiraju i ispitaju na droge i alkohol, na zahtjev poslodavaca, ušao u praksu posljednjih godina, i on je to uradio. Ispostavilo se da su dvojica od trojice najboljih kandidata uživaoci narkotika, a treći najbolji kandidat bio je diler, ispričao je za "Dnevni avaz" Dragomir Keserović, dekan Fakulteta za sigurnost i zaštitu u Banjoj Luci.

Na ovom fakultetu već nekoliko godina postoji privatni poligraf gdje za 100 KM poslodavci iz BiH, ali i okruženja, mogu provjeriti zaposlenike i otkriti moguću krađu novca, poslovnu špijunažu ili pronevjeru. 

Dobrovoljni test

Nalazi poligrafa ili, popularno, detektora laži u BiH se ne priznaju na sudu kao isključiv dokaz nečije krivice, ali u privatnoj sferi za ovom metodom posežu mnogi. Keserović je istakao da poligraf služi najprije za obuku studenata polaznika tog fakulteta.

- Postoji pravilnik prema kojem se radi i pod kojim uslovima osoba može biti podvrgnuta poligrafskim ispitivanjima. Prvi uslov je dobrovoljni pristanak, jer bez njega se ne može vršiti ispitivanje - kazao je Keserović.

Osoba koja je zainteresirana za testiranje na poligrafu može uputiti zahtjev putem e-maila na Fakultet za sigurnost i zaštitu. Na memorandumu firme naprave zahtjev, ovjere ga i dostave fakultetu, a na osnovu toga naprave se test pitanja na osnovu kojih se vrše ispitivanja.

- Sve se radi legalno i regularno, jer smo registrirani za tu djelatnost i imamo saglasnost Ministarstva unutrašnjih poslova. Podnese se zahtjev, daju se ulazni podaci o tome na kojem radnom mjestu djelatnik radi, kakve su sumnje. Testiranja vrše poligrafisti koji su profesionalno zaposleni u MUP-u - rekao je Keserović.

On je istakao da je nemoguće prevariti poligraf i da je pouzdanost veća od 98 posto. Postoje stanja poput teške alkoholiziranosti ili utjecaja teških droga, kada organizam ne reagira isto kao pri čistoj svijesti, ali to se vidi prilikom pripreme i takve se osobe ne podvrgavaju poligrafu. 

Bez preljubnika

- Radili smo analizu za prošlu godinu i skoro polovina ispitanika prije ispitivanja prizna krivicu, ako je ima. No, ima i onih koji vrše testiranje iako su krivi, ali poligraf ne mogu prevariti - rekao je Keserović.

Na pitanje ima li upita za provjere bračnih partnera na privatnom poligrafu, Keserović je odgovorio da dobivaju takve zahtjeve, ali da se ne bave takvim vrstama testiranja, već samo onima za pravne osobe. Ističe da takve stvari supružnici trebaju riješiti sami.

"Samo" 200 KM po smjeni

Privatni poligraf u Banjoj Luci izazvao je veliku zanimanje u BiH, a poslodavci se ne libe potrošiti 100 KM da bi došli do istine. Naročito ako tako mogu sačuvati desetine hiljada KM.

- Vlasnik jedne benzinske pumpe vidio je da nešto s poslom nije uredu. Doveo je tri radnike iz smjene, koja su nakon ispitivanja pala na poligrafu. Nakon toga priznali su da su "uzimali samo po 200 KM po smjeni". Ako se izračuna koliko je to na godišnjem nivou, onda pričamo o enormnoj količini novca - naveo je Keserović.