BIH

Obilježena godišnjica stradanja rudara u jami Raspotočje

Prigodnim govorima i polaganjem cvijeća odata počast

Autor:D. PAŠALIĆ

4.9.2015

Na današnji dan, tačno prije godinu dana, cijela BiH i region ostali su zatečeni informacijom da su usljed zemljotresa koji je prouzrokovao gorski udar u Rudniku mrkog uglja Zenica u jami Raspotočje ostala zarobljena 34 rudara.

Nažalost, pet rudara nije preživjelo gorski udar u oknu Raspotočje i to Mehmed Dizdarević, Mehmedalija Halilović, Fahir Halač, Fejzo Isaković i Hajrudin Bradarac, a nekoliko rudara bilo je teže i lakše povrijeđeno.

Podsjetimo, 4. septembra prošle godine brojna bosanskohercegovačka javnost budno je čekala bilo kakve informacije o zarobljenim rudarima ispod zemlje, a porodice uposlenih ispred Rudnika mrkog uglja Zenica preživljavale su teške trenutke nestrpljivo iščekivajući da saznaju ishod situacije rudara koji su se nalazili stotinama metara ispod zemlje. 

Nakon dvodnevne drame koja se dešavala u Zenici pokrenuta je istraga o ovom slučaju, dok je jama Raspotočje ponovo u funkciji.

Povodom ove nezabilježene tragedije danas je u krugu pogona Rudnika mrkog uglja Raspotočje upriličeno obilježavanje godišnjice stradanja pet rudara, koji su radeći svoj posao pošteno zarađujući "hljeb sa sedamkora" izgubili živote. 

Prigodnim govorima, polaganjem cvijeća uz prisustvo članova porodice stradalih rudara i predstavnika RMU Raspotočje odata je počast smrtno stradalim rudarima.

- Šta reći u ovom bolnom trenutku nego uputiti poruku vlastima i vladajućem društvu da više pozornosti pokažu prema rudnicima i rudarima. Nadam se da je odnos Uprave i Sindikata prema porodicama u proteklih godinu dana bio korektan. Izgubili smo pet hrabrih i poštenih komorata, a najveći gubitak preživjele su porodice, ali i naš kolektiv - kazali su u ime RMU Raspotočje. 

Dodali su i to kako su proteklih godinu dana bili maksimalno na raspolaganju porodicama stradalih rudara, kako bi što lakše prebrodili bol i gubitak.