VIJESTI

DF: Misija OSCE-a u službi političkih ciljeva Milorada Dodika

Stranka najoštrije osuđuje pokušaj uvida u predmete koje vodi Tužilaštvo BiH

Redakcija

4.9.2015

Demokratska fronta najoštrije osuđuje pokušaj Misije OSCE-a u BiH da putem Visokog sudskog i tužilačkog vijeća izvrši pritisak na Tužilaštvo BiH kao nezavisan organ i dobije, kako navode u saopćenju, neograničenu mogućnost uvida u predmete koje vodi isto.

Bilateralni sporazumi

- Smatramo vrlo indikativnim da se traži uvid u predmete koje vodi samo Tužilaštvo BiH a ne i druga tužilaštva, npr. Specijalno tužilastvo RS-a. Podsjećamo, OSCE nije organizacija koja ima takvu misiju niti joj je to mandat. Država BiH nema bilateralnih sporazuma sa OSCE-om koji bi eventualno omogućio ovakvu radnju mimo mandata OSCE-a - navodi se, između ostalog, u saopćenju DF-a.

Krivično djelo

Iz ove stranke smatraju da omogućavanjem uvida u predmete koje vodi Tužilaštvo BiH, a za koje vrijedi načelo tajnosti, Tužilaštvo BiH, kao organ, i pojedini tužioci bi se doveli u situaciju da počine krivično djelo kažnjivo po zakonima BiH.

- U političkom smislu ovakav zahtjev OSCE-a direktno ide na ruku zahtjevima Milorada Dodika za održavanjem referenduma o Sudu i Tužilaštvu BIH jer time potvrđuje njegovu tezu da stranci upravljaju Tužilaštvom i Sudom BiH kao institucijama koje bi morale biti potpuno neovisne, kako od domaće vlasti tako i od stranaca. Misija OSCE-a u BiH bi trebala da djeluje u okviru svog mandata umjesto da narušava pravni sistem i poredak u BiH. Na primjer, pitanje kršenja ljudskih prava u oblasti obrazovanja djece iz škole u Konjević Polju je ono što bi trebalo da bude jedan od ključnih predmeta rada odgovornih u OSCE-u u BiH - saopćili su iz DF-a.