CRNA HRONIKA

Brčko: Kriminalistički inspektor izvršio samoubistvo?

Beživotno tijelo policajca pronađeno u službenim kolima

E. P.

4.9.2015

Inspektor kriminalističke jedinice policije Brčko distrikta pronađen mrtav u mjestu Sandići nadomak Brčkog juče u popodnevnim satima.

Njegovo beživotno tijelo pronađeno je u službenom policijskom vozilu Golf IV, a otkrio ga je jedan mještanin u zavučenom poljskom putu koji je najmanje 500 metara udaljen od prvih kuća.

Radi se o 32-godišnjem kriminalističkom inspektoru Daliboru Simikiću porijeklom iz sela Krbeti kod Brčkog.

"Juče oko 17.40 sati policija je zaprimila poziv jednog mještanina Sandića koji je pronašao vozilo u kojem se nalazi mrtva osoba. Na mjesto događaja odmah je izašla uviđajna ekipa koja je uočila da se radi o službenom policijskom vozilu, te da se u istom nalazi policijski službenik D.S., istražitelj jedinice kriminalističke policije Brčko distrikta.

Odmah nakon toga formirana je uviđajna ekipa koja je skupa sa dežurnim tužiocem Tužilaštva distrikta izašla na lice mjesta gdje se takođe našao cjelokupni policijski sastav.

Nakon izvršenog uviđaja, do sada prikupljene informacije ukazuju da se ''najvjerovatnije'' radi o samoubistvu iz vatrenog oružja.

Po okončanju uviđaja tijelo policijskog službenika je preveženo u gradsku mrtvačnicu gdje će tokom današnjeg dana biti izvršena obdukcija", potvrdio je u razgovoru za Dnevni Avaz glasnogovornik policije Brčko distrikta Halid Emkić.

Na pitanje o kakvoj se prostrelnoj rani radi Emkić je odgovorio da nije u mogućnosti iznositi detalje istrage budući da se aktivno radi na utvrđivanju svih činjenica i okolnosti koji su doveli do ovog tragičnog događaja.

Simikić je pronađen mrtav u službenom maskiranom policijskom vozilu budući da je bio istražitelj koji radi u civilu.

Tokom jutarnjih sati, današnjeg dana, u prostorijama brčanske Policije održan je komemorativni skup na kojem je odana počast tragično preminulom Daliboru Simikiću. Tom prilikom Stručni kolegij, kojeg sačinjavaju najviši rukovodioci u Policiji, konstatovano je da se radilo o službeniku koji je sve svoje zadatke obavljao primjerno i profesionalno, te je zaključeno da Policija BDBiH, u skladu sa zakonskim propisima, pomogne porodici preminulog Simikića.

Neslužbeno saznajemo kako apsolutno ništa nije ukazivalo da bi Simikić mogao počiniti samoubistvo, jer su i on i njegova supruga bili zaposleni i financijski situirani.

Bilo kako bilo, Simikić je iza sebe ostavio suprugu i 10-mjesečno dijete, te u vrijeme tragedije nije bio na službenom zadatku.

Istraga za sada sumnja na samoubistvo, ali još ništa nije sigurno potvrđeno.