KOLUMNE

Pravi investitor

Ličnost dana Muamer Jarović

H. Č.

4.9.2015

Ima Bosna i Hercegovina svoju pamet, svoje inovatore, sposobne ljude da se okušaju i u najzahtjevnijim poslovima i kompanijama kakva je njemačka firma „Elatec“, u kojoj se na najsavremeniji način obavlja personalizacija SIM i pametnih kartica, RFID čitača te bankovnih kartica. Osnovana je 1988. godine. Fabrika kao što je otvorena u Gračanici u Evropi ima još osam.

Jedan od trojice suvlasnika njemačkog „Elateca“, čije je sjedište u Minhenu, Gračanlija Muamer Jarović odlukom da se „Elatec“ iz Njemačke nađe i u rodnoj mu Gračanici pokazao je svoj patriotizam. On je jednu od osam fabrika „Elateca“ u rekordno vrijeme, od novembra do danas, sagradio u poslovnoj zoni Gračanice i u nju investirao tri miliona maraka. U prvoj fazi uposlio je 30 radnika, a novom investicijom posao dobiva još 20 mahom visokoobrazovanih ljudi. Dvije trećine će biti žene, pa i to nešto govori.

Prekjučer, kada je „Elatec“ u Gračanici otvoren, nazočili su prvi ljudi njemačkog „Elateca“, USAID-a, njemačke privredne komore u BiH, bankari, predstavnici općine Gračanica... Od svih komentara najčešće su se čule riječi - fascinantno i svaka čast.

Muamer Jarović je rođen 31. oktobra 1958. godine u Gračanici. Diplomirani je pravnik.